Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Stadsbyggnadsutmärkelsen 2023

Under 2023 tillkom många vackra, spännande och intressanta byggnadsverk och platser i Nacka. Här kan du se de tio kandidater som tävlar om årets pris, Stadsbyggnadsutmärkelsen 2023. Klicka på namnet eller bilden för att se fler bilder. Vinnaren presenteras med prisutdelningen i Nacka stadshus den 19 juni.

Skurubron1.jpg

1. Skurubron

Motivering: Skurubron har under sin 200 år långa historia anpassats efter rådande behov. Den första flottbron har utvecklats till en valvbro som nu samspelar med nya Skurubron. Den nya bron har givits en avskalad och smäcker utformning som samexisterar med sin föregångare utan att dominera. Slitsen i brobanan kastar ljus på landskapet och ger kontakt med himlen från förbipasserande båtar.

Arkitekt: Dissing + Weitling

parken1.jpg

2. Centrala parken, Orminge

Motivering: Mellan Orminges huskroppar bildas en sammansvetsande mötesplats som befolkas av gamla och unga. I en tid när många upplever ensamhet möjliggör centrala parken spontana möten. Platsen erbjuder en stor variation av aktiviteter som talar samma språk genom materialitet och kulör.

Arkitekt: Topia landskapsarkitekter AB​

vikingshill1.jpg

3. Enfamiljshus och integrerat växthus, Kummelnäs

Motivering: Byggnaden skymtar bakom björk och tall, varsamt inpassad på tå i landskapet. Omgivningens karaktär har tagits upp i gestaltningen. Bostaden är delvis ett växthus där tak och väggar kan slås upp och skapa ett välgörande utbyte mellan boende och bin.

Arkitekt: Tailor made Arkitekter och Greenhouse Living

backamovagen1.jpg

4. Enfamiljshus, Kummelnäs

Motivering: Projektet skriver in sig i landskapet och samspelar med skogstomten. Volymerna följer terrängen och integrerar yttre och inre rumslighet. De boende kan söka sig till någon av uteplatserna och känna sig ett med trädkronorna.

Arkitekt: Anders Holmberg Arkitekter

vänthus1.jpg

5. Väntkur, Risets brygga - Kummelnäs

Motivering: Väggar likt vikta pappersark skapar nya rum och utblickar över Saltsjön. I detta okonstlade origamitempel kan båtpendlaren hitta en vinkel som skapar trivsam miljö oavsett väder.

Arkitekt: Etat arkitekter

nobelberget1.jpg

6. Flerbostadshus, Sickla

Motivering: Gemensamma och privata rum samverkar i gatumiljön. Fasadernas skifferplattor har monterats för varierade uttryck och mönsterverkan. Entréerna är omhändertagna och välkomnar in.

Arkitekt: Fojab

saltsjökvarn1.jpg

7. Lägenhetshotell, Sickla

Motivering: Tillbyggnaden förstärker Saltsjökvarns historia. Den drar sig diskret tillbaka från sin föregångare samtidigt som de samspelar i form. Gamla linoljelagerlokalen står stark som en friställd ringmur runt sitt nyfödda blanka syskon.

Arkitekt: Harryan Arkitektkontor

kvarnholmen1.jpg

8. Kontorsbyggnad, Kvarnholmen

Beskrivning: Genom ett ambitiöst arbete med återuppbyggnad och återbruk har den gamla Havrekvarnen fått nytt liv. Arkitekturhistorien förvaltas och bejakas genom återskapande av ursprungliga element. Återuppbyggnaden säkerställer att Havrekvarnen förblir ett historiskt landmärke som berättar om funktionalistisk industriarkitektur i Sverige.

Arkitekt: Nyréns arkitektkontor
Ursprungsarkitekt: Artur von Schmalensee

Neglinge1.jpg

9. Enfamiljshus, Neglinge

Motivering: Den ursprungliga 60-talsvillan har transformerats till funktionalism. Här är arkitektoniska förebilderna lätta att identifiera samtidigt som vår tid tydligt kan utläsas. Platsens och ursprungliga byggnadens unika förutsättningar har präglat gestaltning och process, resultatet är ett raffinerat hantverk sprunget ur ett undersökande arbete.

Arkitekt: Måns Tham Arkitektkontor

våtmark1.jpg

10. Våtmark, Mensättra

Motivering: Urbant brus kontrasteras av denna stillsamma oas. Broar och spänger leder besökaren genom våtmark som sjuder av liv. Destinationen stärker biologiskt mångfald, minskar översvämningsrisk, renar vatten och är ett spännande rekreationsstråk som sprider naturpedagogik.

Sidan uppdaterades: