Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Stockholmsenkäten 2024

Stockholmsenkäten är en totalundersökning av högstadie- och gymnasieungdomars vanor, attityder och upplevelser inom en mängd olika områden. Undersökningen genomförs i årskurs 9 på högstadiet och årskurs 2 på gymnasiet vartannat år, senast var 2024.

Syftet med Stockholmsenkäten är att kartlägga bland annat ungdomars levnadsvanor och att se hur utvecklingen förändras över tid. Resultaten ger en nulägesbild.

Stockholmsenkäten 2024

2483 elever i Nacka kommun besvarade enkäten under vecka 10–12, svarsfrekvensen ligger på 76 procent. Totalt i Stockholms län har 36 374 elever i 25 av länets 26 kommuner besvarat enkäten, svarsfrekvens 79 procent.

Alkohol

Under en längre tid har det blivit vanligare att helt avstå från alkohol eller dricka sig berusad.

Sett till den totala andelen, dricker och berusar sig elever i Nacka något mer än i länet i genomsnitt. Trenden över tid visar en positiv förändring med färre som dricker för att berusa sig och att ungdomarna dricker en mindre mängd alkohol jämfört med första mätningen i Nacka (2008). I årets mätning kan vi se att flickor i årskurs 9 avviker från tidigare års trend.

Figur1_alkohol.png

Diagrammet visar andel elever som storkonsumerar alkohol det vill säga dricker 18 centiliter sprit eller en hel flaska vin eller fyra stora flaskor stark cider/öl eller fyra burkar starköl eller sex burkar folköl minst en gång i månaden.

Vem köper ut?

Den allra vanligaste langaren av alkohol till elever i båda årskurserna är kompisar eller kompisars syskon. Nytt för årets enkät är att de uppger att de köper själva från sociala medier eller att en vuxen köper ut åt dem. För flickor är det vanligare än för pojkar att de tar från sina föräldrar utan lov.

Tobak

Vad gäller rökning av traditionella cigaretter eller snus av vanlig tobak ses en fortsatt nedåtgående trend för elever i hela länet. Det som däremot ökar är användningen av vitt snus och e-cigaretter.

Figur2_tobak.png

Diagrammet visar andel elever som uppger att de röker dagligen eller ibland.

Diagrammet visar andel elever som röker och då uppgett att de röker e-cigaretter dagligen eller ibland. Specifikationen kring e-cigaretter är ny sedan 2022.

Figur3_snus.png

Diagrammet visar elever som uppger att de snusar dagligen eller ibland.

Graf 5_Snus

Diagrammet visar andel elever som snusar och som uppger att de snusar vitt snus/nikotinpåse dagligen eller ibland. Frågan är ny sedan 2022.

Narkotika

I Nacka har andelen elever som uppgett att de någon gång använt narkotika minskat något för alla elever sedan förra årets mätning utom för gymnasiets pojkar som ökat något.

Nacka ligger fortsatt något högre än länet i genomsnitt när det gäller narkotikaanvändning: 11 procent av pojkarna i årskurs 9 jämfört med 9 procent i länet, 9 procent av flickorna i årskurs 9 jämfört med 8 procent i länet. 26 procent av pojkarna i årskurs 2 på gymnasiet jämfört med 21 procent i länet, 21 procent av flickorna i årskurs 2 på gymnasiet jämfört med 18 procent i länet.

Graf 6_narkotika.png

Diagrammet visar andel elever som uppgett att de någon gång använt narkotika.

Graf 7_ sniffat,boofat.png

Diagrammet visar andel elever som uppgett att de någon gång sniffat/boffat.

Graf_lustgas.png

Diagrammet visar andel elever som uppgett att de sniffat/boffat och svarat att de använt lustgas.

Var får unga tag på narkotika?

Det vanligaste sättet att få tag på narkotika är att bli bjuden av sina kompisar. Detta utmärker sig särskilt bland flickor som i högre grad än pojkar blivit bjudna. Både flickor och pojkar i båda årskurserna köper narkotika antingen inom sin bekantskapskrets eller av okända.

Skyddande faktorer i Nacka

I Nackas resultat kan vi även se ett antal skyddande faktorer för våra unga.

Jämfört med länet i stort har större andel av ungdomarna i Nacka bott i Sverige hela livet, en större andel har högskoleutbildade föräldrar och en större andel har föräldrar som arbetar heltid eller deltid. Det är också fler elever i Nacka som trivs bättre i skolan än elever i övriga länet.

Nackas unga tar del av ledarledda fritidsaktiviteter eller träning. Det är en skyddande faktor att ha kontakter med – och relationer till – andra vuxna än sina föräldrar eller vårdnadshavare. Nackas unga känner sig trygga i sitt bostadsområde, i högre utsträckning än unga i övriga länet.

Andelar som ofta tycker det är riktigt härligt att leva har ökat för Nackas elever sedan förra mätningen (2022). Nacka ligger även här högre än övriga länet.

Ta del av Stockholmsenkäten i sin helhet

Länsstyrelsen Stockholms webbplats kan du ta del av Stockholmsenkäten i sin helhet.

Stockholmsenkäten 2022

Här finns statistik från 2022 års Stockholmsenkät.

Sidan uppdaterades: