I reportaget berättar samordnarna om att problemen skär rätt igenom samhällsskikten:
- Problemen finns i alla samhällsskikt, och så har det alltid varit, säger Lovisa Douglies i Aftonbladets reportage.
- Toppen hade vi efter årsskiftet skulle jag säga. Då hade vi hand om ungefär 120 ungdomar, varav 40 var flickor, säger Filip Cankalp till Aftonbladet.
I dagsläget har siffran minskat till omkring 90 ungdomar.
Barnen som de arbetar med bor i olika områden i Nacka och majoriteten är mellan 14 och 17 år, men samordnarna har träffat barn som är så unga som 9 år. Ofta är det skola eller oroliga föräldrar som slår larm om att barnen behöver extra insatser.
Lovisa Douglies och Filip Cankalp, samordnare för unga i riskzon SSPF Nacka kommun.
- Ibland kan det vara att man är lite orolig över att ungdomen inte hänger med i skolan, att man ser ett nytt socialt mönster eller kanske hamnar i konflikter. Det finns olika anledningar till att de kontaktar oss, säger Lovisa Douglies till Aftonbladet.
- Vi ser till att träffa ungdomen snabbt, ha ett möte och sätta upp tydliga mål. Sen försöker vi problematisera oron på ett sätt som får ungdomarna att relatera till det, säger Filip Cankalp i reportaget.
Ett mål kan vara att det ska gå bättre i skolan. Ett annat kan vara att hitta ett nytt fritidsintresse som skänker mening, fortsätter Filip Cankalp i Aftonbladet.
Hur ofta samordnarna träffar ungdomarna beror på hur behoven ser ut. Vissa ungdomar träffar de bara någon gång i halvåret, andra har de nästan daglig kontakt med.
- Våra insatser är skräddarsydda efter varje individ. Vi försöker finnas där behoven finns, säger Lovisa Douglies till Aftonbladet.
I insatsen SSPF samverkar Nacka kommun bland annat med säkerhetsbolaget Trygg365 och Nackas fritidsgårdar. Bland det viktigaste för unga som löper risk att rekryteras till gängkriminalitet är att det finns trygga vuxna som de kan vända sig till.
- Vi har sett att det är många som faktiskt utnyttjar de ordningsamma barnen, de som inte vågar säga någonting eller göra motstånd eller de som är ensamma. Då får de snabbt en hållhake på barnen. Det kan gå illa väldigt snabbt, säger Sharon, ägare av säkerhetsbolaget Trygg365 i Aftonbladets reportage.
- Jag har jobbat på fritidsgård i över 30 år och då kan man bygga upp ett förtroende hos dem. Vi kan också hålla koll på dem när de kommer hit och märker när det dyker upp nya personer, berättar Joakim Sundqvist, fritidsledare i Nacka, för Aftonbladet.
En mamma till en av tonåringarna som får insatsen SSPF, som Aftonbladet varit i kontakt med, vittnar i reportaget om att samverkan mellan olika myndigheter i insatsen verkar fungera:
- Skolan funkar mycket bättre för henne nu, och hon har kommit bort från umgänget som inte var bra för henne. Många gånger kan man läsa i media om hur samverkan mellan olika myndigheter inte fungerar, men här tycker jag att det fungerar väldigt bra.
Läs reportaget i sin helhet på Aftonbladet.se mot betalvägg: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/lw4lrA/de-jobbar-med-unga-i-riskzon-utnyttjar-de-ordningsamma-barnen
Sidan uppdaterades: