Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Danskt ministerbesök om framtidens äldreomsorg

I veckan besökte Danmarks äldreminister Mette Kierkgaard Stockholm för att prata om framtidens äldreomsorg. Danmark och Sverige delar en gemensam utmaning i en allt större äldre befolkning. I Nacka kommer antalet seniorer som är 80 år eller äldre att öka med 48 procent till 2030 och med 75 procent fram till 2040, vilket innebär att trycket på äldreomsorgen successivt kommer att öka.

Digitalisering och samverkan kan förbättra äldres hälsa

Tillsammans med olika aktörer från välfärdssektorn fick representanter från Nackas äldreenhet möjligheten att delta i ett seminarium anordnat av den danska ambassaden på temat "Framtidens äldreomsorg”. Seminariet innehöll föredrag från både Danmark och Sverige samt rundabordssamtal på teman som digitalisering och hälsofrämjande/förebyggande insatser.

– Vi behöver ta större kliv i det förebyggande arbetet, något som också den kommande nya socialtjänstlagen trycker på. Digitalisering och samverkan inom det förebyggande området kan förbättra hälsan och minska behovet av äldreomsorg, säger Ellinor Egefors Åkesson, chef på äldreenheten i Nacka kommun.

Danskt ministerbesök om framtidens äldreomsorg

Äldre är en resurs

Danmarks äldrereform, som fokuserar på ökat inflytande för invånarna, ökad tillit till medarbetarnas kompetens och ett närmare samarbete med civilsamhälle och näringsliv inspirerar.

– Några gemensamma viktiga insikter om framtidens äldreomsorg inkluderar att se den ökande äldre befolkningen som en resurs, behovet av innovation och nya lösningar inom välfärdsteknik, samt möjligheter till hållbara längre yrkesliv, berättar Ellinor Egefors Åkesson.

Sidan uppdaterades: