Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juli

Ekot uppmärksammar Nackas AI i socialtjänsten

Sveriges Radio Ekot uppmärksammar i sin nyhetssändning Nackas pilotprojekt med AI i socialtjänsten, en utvecklingssatsning som kommer att ge socialsekreterarna mer tid till mänskliga möten.

Ekot uppmärksammar Nackas pilotprojekt med AI i socialtjänsten, en utvecklingssatsning som kommer att ge socialsekreterarna mer tid till mänskliga möten.

Tack vare nya tekniken kan den viktiga dokumentationen kring möten med Nackaborna göras mycket mer effektivt, vilket kommer att frigöra tid för andra arbetsuppgifter.

Förbättring av arbetsmiljö

Planen är att socialsekreterarna på barn- och familjeenheten ska kunna övergå till att använda AI redan i höst, där den transkriberar samtalen som sedan socialsekreterarna går igenom innan de journalförs.

- Det kommer att innebära en stor förändring för våra 170 socialsekreterare, förklarar Åse Linnerbäck, biträdande social- och äldredirektör i radioinslaget:

– Vi kommer att använda AI mycket framöver, när vi ser hur det kan bidra till att vi kan jobba smartare - och roligare, säger Åse Linnerbäck i inslaget.

Behov av nationella AI-riktlinjer

I radioinslaget intervjuas även Magnus Skebäck från företaget Pulsen Omsorg, som är Nackas leverantör av verksamhetssystem och AI-verktyget som hittills testats i med fiktiva personuppgifter. Som leverantör till flera kommuner, så ser han ett behov av tydliga nationella riktlinjer för hur kommuner kan arbeta med AI och sekretessbelagda uppgifter.

Lyssna på nyhetsinslaget

Hör hela inslaget i Ekot direkt på Sveriges Radios webbplats:

sverigesradio.se/artikel/ai-kan-forbattra-villkoren-for-socialsekreterare

Sidan uppdaterades: