Barn och ungas psykiska hälsa påverkas av alla delar i livet: I hemmet, i skolan och på fritiden.
För att ge tips och information till vårdnadshavare så skickas ett digitalt nyhetsbrev ut via mail till skolor och andra ställen där barn, unga och deras föräldrar rör sig.
Nyhetsbrevet (PDF-fil) innehåller tips på fritidsaktiviteter men även vilket stöd som finns i Nacka om du som vårdnadshavare behöver råd i utmanande livssituationer.
Klicka här för att läsa nyhetsbrev 1–24 som PDF. (PDF-dokument, 1 MB)
Här nedan hittar du en kortversion av nyhetsbrevets textinnehåll:
Kom till räknestugan för att plugga matteuppgifter eller träna inför prov. Volontärerna på plats hjälper dig med matematik på grundskole- och gymnasienivå. Ta med mattebok eller andra uppgifter, egen penna, papper, miniräknare och annat material du behöver för att plugga. Välkommen oavsett ålder, vilken skola du går i, vilken kurs du läser, eller kunskapsnivå! Drop-in, ingen föranmälan.
Tid: Måndagar klockan 16.00–18.00, Dieselverkstadens bibliotek.
Ingen föranmälan behövs – alla barn är välkomna:
Klicka här för att gå till Fisksätra Folkets hus webbsida.
Dansgrupp för tjejer i högstadiet och gymnasiet. Kom precis som du är och var med i ett positivt danssammanhang utan några krav. Passar dig som har besvär med stress, sömn, oro och spänningshuvudvärk eller magont, och som vill delta i en avslappnad och stärkande träningsgrupp. Gruppen fokuserar på kravlöshet, rörelseglädje, kroppsmedvetenhet och pulshöjning. Vi dansar en enklare koreografi i olika dans- stilar och gör olika övningar. Avslutas med avslappning. Du dansar utifrån dina förutsättningar, inga förkunskaper krävs och vi kommer inte göra några uppvisningar. Låt danstillfället vara en positiv stund! Är du nyfiken på hur det går till, kolla in dansforhalsa.se Tid: Måndagar klockan 16.00–17.00
ANMÄLAN OCH FRÅGOR
Kontakta Nacka RehabCentrum, genom chatt i appen Alltid öppet, telefon 08-123 673 50 eller e-tjänst på 1177.se för en bedömning inför deltagande gruppen. Begränsat antal platser – sök redan nu!
Tobaksrökning minskar bland unga i Sverige, men användning av andra nikotinprodukter ökar. E-cigaretter/vaping har blivit mer vanligt. Men hur påverkas kroppen av vaping? Klicka här för att titta tillsammans med ditt barn på den här filmen från SVT-programmet Lilla Aktuellt.
lilla.raddabarnen.se: För mellanstadiebarn om rättigheter, känslor och må bra-tips.
attentionung.se: Om diagnoser, stöd och att få vara den du är.
Safe Place–appen: Rädda barnens gratis-app för 13+ med övningar som minskar oro och stress. Finns där appar finns.
Har du en tonåring hemma? Blir det ofta konflikter mellan er? Känner du dig maktlös och vill ha nya strategier? Alla föräldrar, bonusföräldrar och andra vuxna som lever med tonåringar hemma (12–18 år) är välkomna till våra föräldraträffar. Vi vill stärka relationen mellan förälder och tonåring, minska konflikter och bidra till att tonåringen mår bra.
Varje träff är cirka 2,5 timme. Vi träffas i grupp med tolv deltagare och två utbildade gruppledare som diskuterar tillsammans. får diskutera olika frågor med varandra. Mellan träffarna kommer ni att öva på innehållet hemma. Materialet bygger på forskning, liksom föräldrars och tonåringars önskemål och behov.
Läs aktuell information och anmäl dig via: nacka.se/abctonar/foraldrawebben
Under våren välkomnar vi föräldrar till workshops med föräldrastrategier för att hitta vardagsbalansen och få verktyg att minska stress. Är du förälder till ett barn som är stress- och kravkänslig? Ett barn som ofta låser sig och får utbrott eller som kanske inte orkar med skolan, läxor eller fritidsaktiviteter?
Välkommen att tillsammans med andra föräldrar och våra familjebehandlare på första linjen lära dig vara stressdetektiv för att öka vår förståelse för barnets specifika behov.
Du kommer få med dig verktyg för att kartlägga med ditt barn och stödmaterial för att kunna anpassa och skapa mer balans i er familjevardag.
Öppna workshops på Boo vårdcentral – ingen föranmälan krävs. Anmäl i receptionen att du ska delta i workshopen, så du kommer till rätt väntrum.
Frågor? Kontakta forstalinjen@ nacka.se
Länk till mer information och webbsändningar: nacka.se/foraldraforelasningar
Kontakta mottagningen som ditt barns/ungdoms vårdcentral tillhör:
Klicka här för att gå till Första linjens webbsida.
Detta nyhetsbrev är ett samarbete mellan Nacka kommun och Region Stockholm.
Nyhetsbrevet är en aktivitet inom ramen för omställningsarbetet som ska leda till ”God och nära vård”. Det kan beskrivas som ett övergripande mål för den omställning som sker inom hälso- och sjukvården över hela landet. Omställningen syftar till att vården i högre grad organiseras och bedrivs med utgångspunkt från patientens behov och förutsättningar. I Stockholmsregionen och Nacka kommun samarbetar vi över verksamhetsgränser för att via nyhetsbrevet ge föräldrar tips och information om de stöd och aktiviteter som finns runtom i kommunen, och som på olika sätt kan stärka barns och ungas psykiska hälsa och förebygga psykisk ohälsa.
Nyhetsbrevet kommer ut cirka tre gånger/år och distribueras elektroniskt via mail till vårdnadshavare via skola, vård, omsorg och aktörer i civilsamhället.
Vill ni också ta emot och sprida nyhetsbrevet vidare hos er?
Kontaktperson:
Nina Micaux
Familjebehandlare
Välfärd Samhällsservice/Första linjen Nacka kommun
E-post: nina.micaux@nacka.se
Sidan uppdaterades: