Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
April

Är du förälder till en tonåring? Tips inför Valborg

Vid ledigheter som Valborg ökar risken för att ungdomar dricker alkohol.

Om flera storasyskon och kompisar låter bli att köpa ut till minderåriga kan vi minska alkoholskadorna, det vill säga jobbiga saker som händer på fyllan. Till exempel få på käften, krocka en bil eller ha sex fastän man egentligen inte vill det.

De flesta ungdomar som dricker alkohol får den från någon de känner. Den
vanligaste källan är pojkvän/flickvän, kompisar, syskon och kompisars syskon. Men också föräldrar köper ut för att förhindra att i deras barn köper från langare. Men du kan göra skillnad! Ju fler föräldrar, storasyskon och kompisar som låter bli att köpa ut, desto färre alkoholskador bland minderåriga.

Tre tips för tonårsföräldrar inför Valborg

  1. Ge inte tonåringen alkohol. De flesta ungdomar avstår från att dricka om de inte får alkoholen från någon de känner.
  2. Prata med din tonåring om valborgsplanerna – det visar att du bryr dig.
  3. Ta hjälp av varandra. Tillsammans med andra föräldrar kan du mycket lättare hålla koll på vad som händer under utekvällarna.

Mer tips finns att hämta i Tonårsparlören – en handbok med frågor och svar om tonåringar och alkohol, tonårsparlören.se.

Vill du ha koll på fler langarmyter?

Se filmerna med Hjärnan och Hjärtat i huvudrollerna på hejdaalkoholskador.se eller läs mer om ungdomar, alkohol och droger på umo.se

Det är förbjudet att sälja starköl, vin eller sprit till den som är under 20 år. Den som köper ska genom legitimation kunna visa hur gammal hon eller han är. För att bli serverad alkohol måste man våra 18 år. Det är också förbjudet att köpa ut, låna ut eller ge bort starköl, vin eller sprit till ungdomar under 20 år. Straffet för langning är böter eller fängelse upp till två år.

Sidan uppdaterades: