I tonåren börjar ditt barn förbereda sig inför vuxenlivet och testa sina och dina gränser. Tonåringens värld blir större, frågor kring identitet, vänskaps- och kärleksrelationer väcks och som förälder bjuds du inte alltid in.
Det är vanligt att barn får ett förändrat beteende, drar sig undan och berättar mindre än vad de gjort tidigare. Tonåringen kanske är nyfiken på och testar att röka, dricka alkohol och eventuellt droger. Många barn är ute på nya ungdomsarenor och det är vanligt med riskbeteende som snatteri eller andra brott.
Barnet får nya kompisar och befinner sig i andra sammanhang och som förälder kan du känna att du inte längre är viktig för ditt barn. Nu behöver du som förälder hitta nya sätt för att finnas där för ditt barn, "förälder 2.0".
För dig som vill ha stöd i ditt föräldraskap. Vi erbjuder råd och stödsamtal till alla föräldrar och andra viktiga vuxna samt gruppverksamheter.
Läs mer om Familjemottagningen – Öppet föräldraskapsstöd
Läs mer om Bryggan Råd och Stöd – Familjecentralen i Fisksätra
Här får barn och unga med psykisk ohälsa stöd och behandling och du som förälder kan få stöd i ditt föräldraskap.
Klicka för att gå till första linjen.
Till oss kan ungdomar (12–23 år) vända sig med frågor om psykiskt mående, identitet, relationer, kropp, kön, sex och sexualitet. Här arbetar kuratorer och barnmorskor.
Klicka för att gå till ungdomsmottagningen.
Vi arbetar uppsökande och förebyggande riktat till barn och unga 10–20 år och deras föräldrar.
Klicka för att gå till ungdomsteamet och Polarna i Nacka.
Känner du oro och misstänker att ditt barn dricker eller tar droger? Vi hjälper dig att sortera tankar och farhågor och hitta sätt att hantera den situation som du och din familj är i. Vi vänder oss till både ungdomar 12–25 år och föräldrar.
Klicka för att gå till ungas riskbruk och beroende.
Har ditt barn (10-21 år) blivit utsatt för ett brott kan det vara bra att prata med någon utanför familjen som kan hjälpa barnet eller ungdomen att hantera tankar och känslor kring det som hänt samt få stöd med praktiska frågor.
Klicka här för att gå till unga
Vi erbjuder frivilligt stöd till både ungdomar och föräldrar som själva söker hjälp.
Klicka här för att gå till sidan.
Hit kan din ungdom (16-19 år) vända sig för att få vägledning för att komma vidare i studier.
Klicka här för att gå till sidan.
För par och familjer som vill få det bättre i sin relation.
Klicka här för att gå till webbsidan.
Här arbetar kuratorer, psykologer, skolsköterskor/skolläkare och stödteam tillsammans med kommunala skolor och gymnasieskolor för att främja elevernas lärande, utveckling och hälsa.
Sidan uppdaterades: