Svar:
Du kan ansöka om KBF när du flyttar in på en bostad med särskild service för vuxna, oavsett vilken månad på året du flyttar in.
Ditt beslut om KBF måste förnyas varje år. Du måste därför ansöka på nytt varje år och din ansökan ska vara inne senast den 31 december.
Anledningen är att varje årsskifte ändras olika uppgifter som har betydelse för ditt KBF. Det gäller både hur bostadskostnaden beräknas och vilka inkomst- och förmögenhetsgränser som påverkar bidraget. Vissa uppgifter är beroende av prisbasbeloppet som fastställs av regeringen varje år. Andra uppgifter är Försäkringskassans genomsnittliga hyresnivåer.
Om dina egna förhållanden ändras, till exempel din inkomst, bostadskostnad eller antal personer i hushållet, måste du anmäla detta omgående.
Svar:
KBF beviljas som huvudregel från och med den månad du lämnat in din ansökan. Om det finns särskilda skäl kan KBF beviljas retroaktivt, dock inte för längre tid än högst tre månader före ansökningsmånaden.
Svar:
Det är den delen av självdeklarationen där dina inkomster för tidigare år redovisas. Det är en gul- och vitrandig sida.
Svar:
Beslut om KBF fattas med stöd av 4 kap. 2 § socialtjänstlagen, och beslut enligt den paragrafen kan inte överklagas till förvaltningsdomstol. För att du ska få möjlighet att överklaga, fattar kommunen alltid ett beslut enligt 4 kap 1 § socialtjänstlagen först.
Du överklagar skriftligen till omsorgsenheten. Överklagandet skickas till:
Nacka kommun
Omsorgsenheten LSS
131 81 Nacka
Överklagandet ska vara omsorgsenheten tillhanda senast tre veckor från den dag du fick del av beslutet. I skrivelsen ska du ange vilket beslut som överklagas och varför du önskar ändring.
Svar:
Du ska skicka med kopia av:
Årsbesked som visar dina skulder 31 december året innan ansökan.
Svar:
Vuxna personer mellan 18 och 65 år med funktionsnedsättning och som uppfyller samtliga kriterier:
Svar:
Ja, om du inte längre uppfyller kriterierna för att få KBF eller om din årsinkomst eller förmögenhet förändras så att KBF-beloppet minskas så mycket att det inte betalas ut.
Svar:
Med förmögenhet avses värdet av tillgångar efter avdrag för skulder, med undantag från sådana tillgångar och skulder som är hänförliga till inkomstslaget näringsverksamhet.
Följande räknas som tillgångar:
Med skulder avses:
Skulder som inte ger rätt till avdrag från förmögenhet
Svar:
Bidraget betalas ut månadsvis. Handläggningstiden varierar, men även om handläggningen dröjer så går du inte miste om dina pengar. Du får en retroaktiv utbetalning från och med den månad då ansökan inkommit.
Svar:
Du ansöker genom att fylla i en ansökningsblankett som du hittar här.
En ifylld ansökan ska tillsammans med de efterfrågade bilagorna skickas via post till:
Nacka kommun
Omsorgsenheten LSS
131 81 Nacka
Svar:
Om förändringen skulle ge dig rätt till ett högre bidrag innebär det att du kan förlora pengar på det. Om förändring skulle sänka ditt bidrag så har kommunen ingen rätt att begära att du återbetalar pengarna, men däremot kan kommunen komma att polisanmäla dig för bedrägerier.
Svar:
Du kan som högst få 90 procent av den del som bostadskostnaden överstiger Försäkringskassans fastställda genomsnittliga bostadskostnad. Det finns flera olika aspekter som påverkar ditt bostadstillägg, exempelvis storleken på din årsinkomst eller förmögenhet.
Tillägg under 100 kronor betalas inte ut.
Sidan uppdaterades: