De lagar som avgör beslut om stödinsats enligt LSS är främst Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Målet med SoL är att tillgodose behov så att du uppnår skälig levnadsnivå. LSS-lagen ska tillgodose behov så att du uppnår goda levnadsvillkor. Stödet ska stärka dina möjligheter att leva ett självständigt liv.
Du behöver inte veta vilka lagar som är aktuella för dig. Handläggaren kan ge mer information om ansökan och om de olika insatserna.
Handläggaren gör en utredning om stödbehovet. Då krävs även annan information, som t.ex. intyg eller uppgifter från läkare, psykolog eller annan personal som tidigare gjort en utredning. Ansökan prövas utifrån Socialtjänstlagen (SoL) eller Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Prövningen sker alltid utifrån individuella behov.
När beslutet är klart kan stödinsatserna påbörjas av en utförare. Utföraren kan vara kommunal eller privat. Valet av vem som ska ge dig stöd görs i samråd med dig.
För hemtjänst, boendestöd, daglig verksamhet, korttidsvistelse, sysselsättning, ledsagning och avlösning finns det kundval. Det innebär att du själv väljer bland olika utförare. Handläggaren ger information om vilka som finns och kan hjälpa dig i kontakten med utföraren.
Ditt ärende ska handläggas så snabbt som möjligt från det att
din ansökan har kommit in till kommunen. Handläggningstiden beror på vilken insats du ansökt om, men får som längst vara tre månader.
Ett beslut om avslag kan överklagas till förvaltningsrätten. Du får information om hur man överklagar tillsammans med beslutet. Handläggaren hjälper dig att överklaga om du vill.
Om ditt stödbehov förändras kan handläggaren om
pröva ditt beslut. Det kan innebära ändrade stödinsatser eller att insatserna ökar eller minskar i omfattning.
Även om förhållandena inte har förändrats, omprövas ditt beslut en gång per år.
Här kan du läsa om avgifter inom omsorgen
Sidan uppdaterades: