Hoppa till innehåll

Bemötande - en föreläsningsserie i februari och mars 2023

Välkommen till en kostnadsfri föreläsningsserie för dig som i ditt arbete möter personer med psykisk funktionsnedsättning! Utifrån önskemål kommer dessa fyra föreläsningar fokusera på bemötande utifrån olika aspekter av psykisk funktionsnedsättning. Välj vilka föreläsningar som du vill se samt om du vill delta på plats i Nacka stadshus eller digitalt - läs mer om det under "Anmälan" längre ner på sidan.

Föreläsare


Obs: Föreläsningen har ägt rum

Volen Ivanov: Samlarsyndrom

Läs mer om föreläsningen


Obs: Föreläsningen har ägt rum

Marcus Sandborg: Droger, schizofreni, bipolär sjukdom och bemötande

Läs mer om föreläsningen

Porträtt Alain Topor. Foto: Eva Dalin.

21 mars

Alain Topor: Hjälpande och stjälpande professionella

Läs mer om föreläsningen

Porträtt Liria Ortiz. Foto: Model House

27 mars

Liria Ortiz: Att bemöta samsjuklighet

Läs mer om föreläsningen

För vem?

Föreläsningarna riktar sig till dig som möter personer med psykisk funktionsnedsättning i ditt arbete, som till exempel:

  • Handläggare på myndighet
  • Boendestödjare
  • Stödboende
  • Sysselsättning
  • Bostad med särskild service
  • LSS-verksamhet
  • Hemtjänst
  • Case manager
  • Personligt ombud

Föreläsningar

(Obs: Föreläsningen har redan ägt rum)
Samlarsyndrom

Volen Ivanov är leg. psykolog vid Psykiatri Sydväst och forskare vid Karolinska Institutet. Han samarbetar också sedan tio år med Stockholms stad och har bland annat varit med i arbetet att starta ”Samlarteamet” i Stockholm.

Personer med samlarsyndrom och de med stökiga och belamrade hem är vanligt förekommande inom socialtjänsten. Trots insatser från socialtjänsten kan det vara svårt att få hjälpa dessa personer att slänga och att avstå att samla in nya saker. Detta leder till försämrad livskvalitet och kan i värsta fall sluta med en vräkning. Under de senaste tio åren har samlarsyndrom betraktats som en självständig psykiatrisk diagnos och forskningen om den går ständigt framåt. Föreläsningen kommer att ge dig kunskap om vad samlarsyndrom är och hur det förhåller sig till andra diagnoser där det också finns ett samlande. Du får även veta mer om hur du kan bemöta och arbeta med personer som lider av diagnosen.
Föreläsningen har redan ägt rum.
Foto: Matthias Huss

(Obs: Föreläsningen har redan ägt rum)
Droger, schizofreni, bipolär sjukdom och bemötande

Marcus Sandborg är en föreläsare med såväl praktisk som teoretisk kunskap.
Han kommer från en vanlig medelklassfamilj från Falköping. Under hans uppväxt flyttade familjen omkring en del och detta skapade oro för honom, eftersom han kom till nya skolor och var tvungen att hitta nya vänner. Som tonåring började han att missbruka hasch och alkohol och vid 25-års ålder hamnade han i sin första psykos. Om det var drogerna som utlöste schizofreni eller inte är svårt att svara på, eftersom schizofreni kan bero på flera olika faktorer.

Idag är Marcus drogfri och lever ett stabilt liv. I december 2021 blev Marcus nydiagnostiserad från psykossjukdomen schizofreni till bipolär sjukdom. Han har skapat en karriär som föreläsare och författare inom psykiatri och beroendefrågor och arbetar även som verksamhetsutvecklare inom specialistsjukvården. Marcus föreläser om hur det är att leva med beroende och schizofreni, bipolär sjukdom, delaktighet och bemötandefrågor.
Foto: David Jönsson

21 mars
Hjälpande och stjälpande professionella

Porträtt Alain Topor. Foto: Eva Dalin.Alain Topor är universitetslektor och docent på Institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet. Hans forskning handlar om sociala faktorers och relationers betydelse för uppkomsten av och återhämtning från allvarliga psykiska problem. Alain har studerat socialpsykiatriska verksamheter och främst boendestödets arbete med att hjälpa människor i deras återhämtningsprocess.

Alain kommer att föreläsa för oss i Nacka om hjälpande professionella. Vilka är de och vad gör de som brukarna uppfattar som hjälpande? Han kommer också prata om stjälpande professionella. Vilka är de och vad gör de när de motverkar brukarnas återhämtningsarbete?
Foto: Eva Dalin

Datum: Tisdag 21 mars 2023
Tid: Kl 13.00–16.00
Plats: Nackasalen i Nacka stadshus eller digitalt via länk.

27 mars
Att bemöta samsjuklighet

Porträtt Liria Ortiz. Foto: Model HouseLiria Ortiz är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, författare och MINT- (Motivational Interviewing Network of Trainers) certifierad MI-tränare. Hon undervisar och handleder i motiverande samtal. Målet med föreläsningen är att ge teoretisk kunskap och praktiska färdigheter som kan tillämpas i alla typer av möten med personer med samsjuklighet, det vill säga med skadligt bruk eller beroende och olika psykiatriska diagnoser och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Föreläsningen kommer att ge dig kunskap om tydliggörande pedagogik, transdiagnostiskt förhållningssätt och motiverande samtal. Samt hur dessa metoder kan användas i möte med personer med samsjuklighet. Innehållet i föredraget baseras på Liria Ortiz manual ”Att behandla samsjuklighet”.
Foto: Model House

Datum: Måndag 27 mars 2023
Tid: Kl 9.00–10.30
Plats: Nackasalen i Nacka stadshus eller digitalt via länk

Anmälan

På anmälningssidan (länk nedan) väljer du vilka föreläsningar som du vill se och om du vill delta på plats i Nacka stadshus eller digitalt. Oavsett hur du väljer att delta så använder du länken nedan. Anmäl dig senast en vecka innan respektive föreläsning.
Om du väljer att delta digitalt så får du ett mail i god tid inför föreläsningen med en länk för att kunna ansluta.

Anmäl dig via denna länk senast en vecka innan föreläsningen:

response.questback.com/nackakommun/2knzqvnen6

Nackasalen i Nacka stadshus

Samtliga föreläsningar kommer att hållas i Nacka stadshus, Granitvägen 15. Gå in via huvudentrén, förbi receptionen och gå till Nackasalen som ligger intill restaurangen på våning -1. Fråga i receptionen vid behov. I Nackasalen kan 100 personer delta. Om det är fullt kommer du att få information om detta i samband med anmälan.

Frågor?

Välkommen att kontakta Therese Råckle, kvalitetsutvecklare, omsorgsenheten Nacka kommun.
Telefon: 08-718 75 93
E-post: therese.rackle@nacka.se

Välkommen!

Foto: Detalj av konstverket "Tankar tar form" av Fredrika Linder. Verket pryder en av väggarna i Nackasalen.

Sidan uppdaterades: