Sopningen och upptagningen av sand pågår sedan den 31 mars och hittills har ungefär hälften av de 3 000 ton sand som lades ut under vintern plockats upp. Arbetet utförs sju dagar i veckan, dag som natt, tills det enligt avtal med entreprenören ska vara klart senast den 15 maj. Vi möter Micke Nehl, som är en av kommunens sandupptagare och som ansvarar för planeringen av sandupptagningen i kommunen och sätter ihop teamen som utför jobben.
– Det är viktigt att teamen lär känna varandra och blir sammansvetsade, så att de som kör vet vad de andra gör och är på väg att göra, så att alla hänger med och arbetet utförs effektivt. Vi samlas inför arbetspassen, går igenom planen, ser till att vattnet är fyllt i tankvagnen och sedan kör vi tills det är klart, säger sandupptagare Micke Nehl.
Arbetet med sandupptagningen utförs samtidigt i Boo, Fisksätra-Saltsjöbaden, Sicklaön och Älta, där sex olika arbetsteam utför upptagning på vägbanor, gång- och cykelbanor, parkvägar och trappor i alla kommundelarna.
– Det är kul att arbeta med sandupptagningen, som är ett välkommet vårtecken för många och man hälsar glatt när vi kommer, vilket gör det extra kul att arbeta med det här. En annan sak vi uppskattar är när soptunnor står in till tomtkanten och bilar är flyttade från gatan vid servicetider, så att vi kommer åt att sopa upp ordentligt. Den bästa arbetsdagen är när det regnar lite. Då dammar det inte och vi kan rulla på och få nästan dubbelt så mycket gjort under en dag, säger Micke Nehl.
Så här går sandupptagningen till
Sandupptagningen inleds med att en maskin med en vattentank blötlägger inför sopningen för att motverka spridning av dammpartiklar. Sedan kommer en maskin med en vals/pensel för att få ut sanden till gatan från trottoarer eller hörn, så att själva sandupptagningsmaskinen sedan kan ta upp sanden för bortforsling.
Sanden återanvänds kommande vintrar
När upptagningen är klar i mitten av maj startar Micke Nehls jobb med sandsållning och planering för kommande vinter. Sanden som sopats upp sållas, rensas från skräp och sparas sedan för att återanvändas till halkbekämpning under kommande vintrar eller för att återvinnas som fyllnadsmaterial.
– Förra året tog vi upp ungefär 5 000 ton sand, vilket var ganska precis det som lades ut under den vintern, så praktiskt taget all sand kom till sandsållningen och kunde återanvändas. Vi räknar med att få upp så gott som alla 3 000 ton som lagts ut denna vinter också, säger Micke Nehl.
Att återvinna och återanvända sanden ger flera fördelar, som till exempel minskade inköpskostnader för ny sand och minskade kostnader för tippavgifter för att göra sig av med använd sand, men också en minskad miljöpåverkan på grund av kortare transportsträckor av sanden.
Det är en intensiv heltidssyssla att arbeta med snö- och halkbekämpningen och sedan sandupptagningen i kommunen och som avslappning går Micke Nehl gärna på konserter. Live-musik är ett stort intresse och han ser särskilt fram emot att se Iron Maiden i sommar, ropar han till oss när det är dags att fara vidare mot nästa uppdrag i upptagningen.
Felanmälan tidigast den 15 maj
Kommunens avtal med entreprenören för sandupptagningen är att upptagningen ska vara klar till den 15 maj. Innan dess tas inga felanmälningar upp, annat än om sandhögar är så pass stora att de hindrar framkomlighet.
Sidan uppdaterades: