Hoppa till innehåll

Från fredagen den 23 maj till och med söndag den 25 maj genomför vår leverantör underhåll som påverkar vissa av våra e-tjänster. Arbetet gör att e-tjänsterna stundtals inte är åtkomliga.

April

Handlingsplan för att stärka barnrättsarbetet

Medarbetare och chefer på arbets- och etableringsenheten i Nacka kommun arbetar sedan 2024 utifrån en lokal handlingsplan för att stärka barns rättigheter. Syftet är att belysa vikten av att beakta barnrättsperspektivet inom enhetens ansvarsområden.

Arbets- och etableringsenhetens medarbetare möter i första hand vuxna Nackabor i sitt arbete med ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadsinsatser eller budget- och skuldrådgivning och i många hushåll finns det barn som kan påverkas av enhetens beslut.

Barns rättigheter

Barn till föräldrar som av olika anledningar har svårt att klara sin försörjning riskerar att exkluderas från fritidsaktiviteter och social gemenskap och barn som saknar en trygg bostad, kläder eller mat kan drabbas av oro, nedstämdhet eller psykisk ohälsa. Därför har arbets- och etableringsenheten aktiverat en lokal handlingsplan för att stärka barnrättsarbetet. Planen grundar sig i den nationella strategin för barns rättigheter utifrån barnkonventionen som är lag i Sverige sedan 2020.

– För att motverka utanförskap och psykisk ohälsa i unga år är det avgörande att barn får sina grundläggande behov tillgodosedda - även när deras föräldrar är i behov av stöd från kommunen. Alla barn har rätt till en skälig levnadsstandard och därför måste barnets bästa alltid beaktas vid beslut om insatser som rör barnets föräldrar, säger Veronica Grimheden Myhrström, utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör.

Exempel på genomförda aktiviteter:

  • Barnkonsekvensanalyser inför beslut som rör barnfamiljer, exempelvis vid ekonomiskt bistånd vid hyres- eller elskuld.
  • Kompetensutveckling av medarbetare i frågor som rör barnrättsperspektivet.
  • Implementerade rutiner för barnrättsperspektiv vid orosanmälan för barn som riskerar att inte få sina grundläggande behov tillgodosedda.

– Att måna om barnets bästa är en given utgångspunkt vid varje beslut i det dagliga arbetet för oss medarbetare. Även om vårdnadshavare bär huvudansvaret för sina barns välbefinnande, har vi på enheten ett uttalat fokusområde för kommande år att bli ännu bättre på barnkonsekvensanalyser i handläggningen av ärenden som rör barnfamiljer. På så sätt kan vi ytterligare säkerställa att barnens rättigheter tillgodoses, säger Ghita Flinckman, förändringsledare och barnrättssamordnare på arbets- och etableringsenheten.

Barnrättsperspektivet är inkluderat i kommunens riktlinjer för boende och etablering, ensamkommande barn och unga samt ekonomiskt bistånd. Som barn räknas alla under 18 år.

Sidan uppdaterades: