Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
November

Mätning visar tryggare Nackabor

Trygghetsundersökningen 2024 visar att fler Nackabor känner sig trygga. I år uppger 88 procent att de känner sig trygga jämfört med 81 procent 2020. Det är sjunde högst i Stockholms län och ett kvitto på att de trygghetsskapande insatser som genomförs ger resultat. Antalet Fisksätrabor som uppger att polis och kommun bryr sig mer om vad som händer i området fortsätter också att öka.

Trygghetsundersökningen mäter invånares utsatthet för brott och upplevelser av ordningsstörningar och otrygghet och genomförs varje år av Polisregion Stockholm i form av en webbenkät till ett statistiskt urval boende i Stockholms läns alla kommuner.

Positiva resultat över tid

Sammantaget visar årets undersökning många positiva resultat för Nacka jämfört med 2020:

  • Färre känner sig otrygga utomhus sena kvällar.
  • Färre upplever områden med dålig belysning.
  • Färre uppger att ungdomar eller gäng stör ordningen.
  • Färre störs av klotter.
  • Färre uppger att de utsatts för våld, hot, stöld eller skadegörelse.

Nacka sjunde tryggast i länet

Nacka ligger på sjunde plats av länets 26 kommuner vad gäller trygghet utomhus. Det är en hög placering givet närheten till Stockholm. Generellt minskar brottslighet och otrygghet ju längre ifrån centrala Stockholm en kranskommun ligger. I Nacka har otryggheten minskat i alla åldersgrupper och bland både kvinnor och män.

Fler tycker polis och kommun bryr sig

Otryggheten skiljer sig mellan kommundelarna. Den största ökningen av trygghet sedan 2020 har skett på Sicklaön. Fisksätra är den kommundel där flest känner sig otrygga ute en sen kväll. Samtidigt visar undersökningen att allt fler Fisksätrabor tycker att polis och kommun bryr sig mer om hur det är i Fisksätra.

Färre utsatta för brott

Utsattheten för brott har minskat i Nacka sedan 2020 i fyra av de fem brottstyper som undersöks: våld, hot, stöld och skadegörelse. Däremot ligger antalet bedrägerier kvar på samma nivå som 2020 efter en viss ökning under 2023. Tidigare har bedrägerier drabbat fler män, 2024 är det fler kvinnor än män uppger att de blivit utsatta för bedrägerier.

Citat om trygghetsundersökningen

– Steg för steg gör vi Nacka tryggare för alla. Nacka är och ska upplevas vara en trygg kommun att bo i och det är en högt prioriterad fråga för kommunledningen. Jag är glad att de allra flesta Nackabor uppger att de känner sig trygga, även när de är ensamma ute en sen kväll, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande (M).

– Vi ser att våra insatser ger resultat – ett tydligt kvitto på att vi satsar rätt. För att skapa ett tryggt och starkt Nacka behöver vi hålla i och hålla ut i det brottsförebyggande arbetet. Skolan är samhällets viktigaste verktyg för att forma trygga individer, och tillsammans med fritiden och polisen kan vi nå ännu längre. Genom stark samverkan skapar vi ett Nacka där alla kan känna sig trygga, säger Gunilla Grudevall-Steen (L), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens trygghetsutskott.

– Det är glädjande att trygghetsmätningen visar på att fler är trygga i det område de bor i. Det är en positiv utveckling över tid och bekräftar att vår samverkan tillsammans i samhället ger resultat. Vi kommer att fortsätta på denna väg för att ytterligare stärka tryggheten och tilliten bland medborgarna, säger Martin Åkesson tillförordnad chef lokalpolisområde Nacka.

Urval statistik

  • I Nacka svarade 46 procent av de tillfrågade på undersökningen. Av de 1 625 personer som svarade uppger 88 procent att de känner sig trygga jämfört med 81 procent 2020.
  • På Sicklaön uppger 12 procent att de känner sig otrygga utomhus en sen kväll jämfört med 32 procent i Fisksätra.
  • Mäns otrygghet har minskat från 11 procent 2020 till 7,8 procent 2024. Kvinnors otrygghet har minskat från 26,4 procent 2020 till 14,8 procent 2024.
  • Uppfattningen att polisen bryr sig mer om hur det är i Fisksätra har ökat från 63 procent 2020 till 73 procent 2024. Uppfattningen att kommunen bryr sig mer har ökat från 46 procent år 2020 till 52 procent år 2024.
  • Utsatthet för brott har minskat från 2020 till 2024: våld från 1,6 till 0,8 procent, hot från 5,3 till 3,9 procent, stöld från 10,5 till 7,5  procent och skadegörelse från 5,7 till 4,2 procent.
  • Andelen som uppger att de utsatts för bedrägerier under 2024 är 5 procent av männen och 5,9 procent av kvinnorna.

Mer information

Här finns mer information om trygghetsundersökningen.

För frågor om trygghetsundersökningen, kontakta Jan Landström, biträdande säkerhetschef, Nacka kommun.

jan.landstrom@nacka.se

Sidan uppdaterades: