Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Oktober

Silverladyn kommer tillbaka

Den uppmärksammade skulpturen Silverladyn kommer tillbaka till en av rondellerna i Orminge. Det ville majoriteten av Nackaborna som mejlat in förslag på val av plats.

- Silverladyn har engagerat många, både när hon oväntat dök upp första gången och sen plötsligt försvann. Nu får hon en permanent plats och det tror jag kommer att glädja många. Vi är måna om den offentliga konsten i Nacka och ser gärna att Nackaborna medverkar på olika sätt. Konsten livar upp stadsbilden och bidrar till att göra Nacka trivsammare och roligare. Jag ser fram emot att vi får fler offentliga konstverk nästa år, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

Mer trafiksäker

Det var i våras som den glittrande Silverladyn, av okänd konstnär, dök upp mitt i en rondell i Orminge. Men på grund av skulpturens spegelglans fick hon tas bort då hon var en trafikfara för bilister som blev bländade. Nu har upphovsmakarna till konstverket fått i uppdrag att göra henne mer trafiksäker innan hon intar sin permanenta plats i en av de två rondellerna i Orminge.

- Silverladyn kommer bli en tre meter hög skulptur som kvällstid förvandlas till en festlig dam med belysning. För att inte blända bilisterna kommer vi gjuta henne i återvunnen aluminium, som inte ger kraftiga reflektioner. Vi hoppas att alla kommer uppskatta denna storvuxna och positiva kvinna lika mycket som vi gör, säger Johanna Svedberg, en av konstnärerna i gruppen bakom verket.

Enligt planering kommer Silverladyn tillbaka till en av rondellerna i samband med invigningen av konstfestivalen Wallstreet i juni 2025. Vilken gestaltning den andra rondellen i Orminge ska få är ännu inte klart.

Prototypen Silverladyn är idag klädd med glasmosaik som bländar bilisterna.

För att göra Silverladyn trafiksäker kommer hon gjutas i aluminium som inte ger skarpa reflektioner. Illustration: Dekormakarna

Sidan uppdaterades: