Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Oktober

Rekordsommar: Högst antal gästnätter i Nacka på ett decennium

Det blev en riktig rekordsommar i Nacka kommun när det gäller turism: Över 159 000 gästnätter under juni, juli och augusti är den bästa siffran på över ett decennium. En ökning med hela 12 procent jämfört med föregående år visar att Nacka har blivit en attraktiv destination för både privatpersoner och affärsresenärer.

Men vad ligger egentligen bakom denna positiva utveckling och vad betyder det för framtiden?

Flera faktorer har bidragit till Nackas framgångsrika turismutveckling och vad detta på sikt kan innebära både för Nackabor och för företag i kommunen:

Strategiskt läge mellan huvudstad och skärgård

En av de största fördelarna för Nacka som besöksmål är det unika geografiska läget: Nacka erbjuder det bästa av två världar – närheten till Stockholms storstadspuls samtidigt som kommunen gränsar till den vackra skärgården. Många av Nackas hotell är belägna i natursköna områden med utsikt över vatten och med naturen alldeles runt knuten.

– Detta har blivit en stor attraktionsfaktor för både privat- och affärsresenärer som söker en kontrast till storstadslivet, berättar Elin Fransson, näringslivsstrateg på Nacka kommun, som förklarar att det lugnare läget i Nacka lockar besökare som vill kombinera sina storstadsbesök med avkoppling i naturen.

Destinationshotellen lockar en ny publik

En annan viktig anledning till Nackas ökade gästnätter är populariteten hos destinationshotellen. Under pandemin, när många inte kunde resa utomlands, blev dessa hotell med fokus på spa, restauranger och träningsmöjligheter särskilt populära. I Nacka kommun finns flera kända destinationshotell, som Yasuragi och Skepparholmen Nacka, som har dragit nytta av denna trend. Hotell erbjuder en upplevelse i sig, där gästerna kommer för att spendera tid på själva hotellet snarare än att utforska stadens omgivningar.

En intressant utveckling under de senaste åren är att hotell breddar sin målgrupp genom att ändra sina öppettider och erbjuda nya upplevelser.

Nästan samtliga hotell i Nacka är just nu under omvandling, med ombyggnationer, förändrade koncept och utökad hotellkapacitet – för ännu bättre upplevelser framöver. Förändringarna har gjort hotellen mer tillgängliga för privatgäster och lockat en ny publik, samtidigt som de har stärkt sin ställning som populära besöksmål för både stockholmare och mer långväga besökare.

Exempel från hotellens satsningar:

  • Skepparholmen Nacka har hittills till exempel utökat sin kökskapacitet och antalet mötesrum
  • Vår gård har satsat på både bageri, ny bar och en fine dining-restaurang
  • Elite Hotel Marina Tower har uppdaterat sin spa-anläggning.
  • Grand Hotel Saltsjöbaden genomgår en omfattande renovering, både ut och invändigt och kommer när det är klart, verkligen att återfå sin forna glans.

Starka aktörer och lokalt samarbete

Nacka kommun arbetar aktivt för att skapa plattformar där företag kan mötas och göra affärer, vilket kan ha bidragit till ökad användning av lokala hotell för möten och event.

– Genom initiativ som Nacka Företagarträff och ett särskilt VD-nätverk för de större hotellen i kommunen har samarbetet mellan hotellen stärkts ytterligare, berättar Elin Fransson, som poängterar att nätverk har lett till bättre kommunikation och samarbete mellan hotellen.

En framtidssäker besöksdestination

Framtiden ser ljus ut för besöksnäringen i Nacka, tack vare närheten till Stockholm i kombination med den rofyllda miljön. Nacka blir ett attraktivt alternativ för både turister och affärsresenärer. Fler destinationshotell planeras också i området, vilket ytterligare kommer att stärka Nackas ställning som en ledande besöksdestination.

Ökad turism bidrar till att göra Nacka mer attraktivt som en plats att bo, leva och verka på. Hotellen spelar en viktig roll i detta genom att dra till sig både nationella och internationella besökare, vilket i sin tur stärker det lokala näringslivet och skapar fler arbetstillfällen. Den ökade attraktiviteten bidrar inte bara till att sätta Nacka på kartan som en ledande besöksdestination, utan också indirekt till att skapa bättre förutsättningar för kommunens invånare och företagare.

Genom ett starkt samarbete mellan hotellnäringen, det lokala näringslivet och kommunen kan vi skapa en hållbar och framgångsrik turismsektor som gynnar alla. För dig som bor i Nacka innebär detta fler spännande besöksmål, förbättrad lokal service och en ännu mer dynamisk och levande kommun.

– Vi vet att Nacka är intressant för hotellmarknaden, eftersom det finns planer på minst två nya hotell i kommunen framöver, avslutar Elin Fransson, som arbetar med olika näringar i kommunen för att stärka argumenten att bo, leva, verka och besöka Nacka kommun.

På Tillväxtverkets webb finns all statistik för besöksnäringen

Klicka här för att gå till Tillväxtverkets webbplats.

Håll koll på näringslivet i Nacka kommun

Vill du hålla koll på allt som händer inom företagande och näringsliv i Nacka kommun? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev!

Klicka här för att läsa om att prenumerera på nyhetsbrev om näringsliv och företagande och inbjudningar till företagsevent

Sidan uppdaterades: