Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Oktober

Nytt verksamhetsområde i Gungviken och Östervik

Kommunstyrelsen har fattat beslut om en startpromemoria för att påbörja arbetet med en ny detaljplan för Gungviken och Österviks verksamhetsområde den 30 september 2024. 

I Erstavik har Gungviken och Östervik tidigare pekats ut som lämpliga områden för verksamhetsutveckling. Att skapa fler verksamhetsområden ligger i linje med Nacka kommuns mål om att skapa det bästa företagsklimatet för både nuvarande och framtida företag, vilket bidrar till fler arbetsplatser i Nacka.

Markerade områden på kartbild illustrerar Gungviken och Östervik.

En förstudie planeras att genomföras

Området, som består av två delområden; Gungviken och Östervik och som till större del ägs av Herman Petersen Fideikommiss AB – syftar till att göra det möjligt för till exempel marin verksamhet och samtidigt förbättra tillgången till natur och rekreationsytor. En förstudie ska nu göras för att se i vilken omfattning projektet är möjlig att genomföra. Miljö- och klimatarbetet ska integreras tidigt i stadsbyggnadsprojekten och genom alla steg i stadsbyggnadsprocessen, för att säkerställa en hållbar utveckling.

Möjligheter för fler verksamheter

Förutom marin verksamhet, så öppnas det även upp för andra typer av verksamheter. Projektet omfattar även planer på att förbättra tillgängligheten till området, där en ny bro över Saltsjöbanan kan vara en möjlighet för att underlätta båttransporter mellan Gungviken och Duvnäsviken.

Mathias Forsberg

Bild: Mathias Forsberg, näringslivsdirektör och tillförordnad stadsutvecklingsdirektör. 

- Det är en brist på områden för verksamheter och behovet av marin verksamhet och båtplatser är också stort i kommunen och förväntas öka framöver. Det här är samtidigt en unik möjlighet att både skapa nya arbetsplatser och förbättra tillgången till naturområden för rekreation, säger Mathias Forsberg, näringslivsdirektör och tillförordnad stadsutvecklingsdirektör.

*Vad är en startpromemoria? En startpromemoria, start-PM, är ett dokument som initierar ett projekt eller en utredning innan ett stadsutvecklingsprojekt startar. Startpromemorian beskriver syfte, mål, omfattning, tidplan och resurser.

Sidan uppdaterades: