Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Oktober

Nacka kommun i beredskap för snö och halka

Nacka kommun har årligen en beredskap för snö- och halkbekämpning under perioden 15 oktober till 15 april. Det kan kännas avlägset i höstvädret, men så snart det kommer kyla och några centimeter snö står vi redo för snöröjning och åtgärder mot halka i kommunområdet.

I Nacka finns det över 37 mil vägar och cirka 30 mil gång- och cykelbanor som ska snöröjas i tid för att kommunens invånare under vintertid säkert ska kunna ta sig till och från sina dagliga sysslor.

När snön dimper ner – då är Nackas snöröjare redo

Från den 15 oktober till den 15 april har kommunen beredskap för snö- och halkbekämpning, då cirka 80 personer och 60 maskiner inom snöröjningen står redo att arbeta aktivt med röjning och med förebyggande åtgärder.

– Vi är väl förberedda och kan kalla ut snöröjningen om det skulle komma snö redan nu. Med de rutiner och metoder som används sker snö- och halkbekämpningen hela tiden på det mest möjligt effektiva sättet, men om det faller ovanligt mycket snö får Nackaborna räkna med att snöröjningen ibland tar längre tid, säger gruppchef på Gatu- och vägunderhåll Samira Zayyani.

Maskinparken har setts över inför snösäsongen och står redo för bruk dygnet runt. Tillskott i år är en ny saturator, där en saltlake blandas och sedan sprids vid behov. Med metoden minskas mängden salt som används i halkbekämpningen, vilket innebär både ekonomiska besparingar och minskad miljöpåverkan.

Sedan 2023 är sopsaltningen utökad till Centrala Nacka och Boo för att täcka hela Nacka och det finns också särskild utrustning för att förstärka kapaciteten att sköta gång- och cykelnätet i hela kommunområdet.

Effektiv snöröjning i kommunen

Antalet klagomål på snöröjning och halkbekämpning hos kommunen har nästan halverats sedan 2022. Målet är att den positiva utvecklingen ska fortsätta med hjälp av det nya avtal som kommunen 2023 tecknade med entreprenören för snöröjning. Avtalet ger möjligheter till flexibilitet, vilket gör det lättare att anpassa vinterunderhållet efter behov, så att rätt åtgärder utförs vid rätt tidpunkt och skattepengarna används på bästa sätt.

Prioritering vid snö- och halkbekämpning

Vägnätet i Nacka är uppdelat i tre grupper med olika prioritet när det gäller snöröjning och halkbekämpning. Prioriteringen är gjord utifrån trafiksäkerhetsaspekter samt för att säkerställa framkomligheten för utryckningsfordon och kollektivtrafik.

I avtalet med entreprenören finns även en särskild prioritering med fokus på att hålla gång- och cykelbanor framkomliga för oskyddade trafikanter. Tillsammans med vår entreprenör arbetar vi kontinuerligt fram förbättringar för att göra snöröjningen effektivare i stort för bästa möjliga vardagsliv för alla under vintertid.

Se information om snö- och halkbekämpning samt prioritetsordning för snöröjning.

Sidan uppdaterades: