Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Oktober

Nacka går mot trenden – fler elever behöriga till gymnasiet

Skolverkets statistik visar att andelen elever i årskurs 9 som uppnår behörighet till gymnasiet minskar i landet och i Stockholms län. Skolor i Nacka går mot trenden – här har andelen nior med gymnasiebehörighet i stället ökat.

Andelen elever som gick ut grundskolan under våren 2024 med behörighet till gymnasiets nationella program minskade i genomsnitt med 1,5 procentenheter. Det visar Skolverkets statistik som publicerades 26 september. I skolor i Nacka har andelen nior som blev behöriga till gymnasiet i stället ökat, sammantaget från 94 procent till 95 procent.

Ökning bland pojkar

Ökningen har skett på kommunala skolor och gäller pojkar: 96 procent av pojkarna blev behöriga, och 94 procent av flickorna.

– Det är glädjande att andelen elever som blir behöriga fortsätter att ligga högt och till och med ökar i Nacka. Vi vet från våra samtal med skolor att de arbetar aktivt med att möta elevers olika behov och att hela tiden utveckla undervisningen. Från kommunens sida har vi också ett fokus på kunskapsresultat och analyserar tillsammans med både kommunala och fristående skolor hur resultaten ser ut, säger Carina Legerius, enhetschef för utbildningsenheten i Nacka kommun.

Färre klarar godkänt

Skolverkets sammanställning visar också att andelen elever i Nacka som uppnått godkänt betyg och därmed klarat alla grundskolans ämnen samtidigt har minskat något det senaste året, från 89 procent till 88 procent. Här följer Nacka trenden i riket och i länet.

Sidan uppdaterades: