Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Oktober

Fullsatt när företagen mötte kommunens inköpare

Omkring 150 företagare – både mindre och större aktörer – kom till Nacka stadshus på fredagsmorgonen för att träffa Nacka kommuns inköpare och lära mer om hur vi tillsammans kan göra smartare affärer. Det var stort intresse från företagen att under denna företagarfrukost både ställa frågor, komma med förslag på förbättringar och höra det senaste om kommunens upphandlingar. Eventet blev så lyckat att en uppföljare redan planeras under våren.

Nacka kommun köper varor och tjänster för fem miljarder kronor per år och vill ha in ännu fler kvalificerade anbud och leverantörer för att kunna erbjuda bästa värde för Nackaborna. Allt börjar med dialogen mellan företag och inköpsenheten, som ansvarar för kommunens upphandlingar.

– Vi vill bygga Nacka tillsammans med företagen, sade Mathias Forsberg, näringslivsdirektör och tillförordnad stadsbyggnadsdirektör, när han hälsade välkommen i den fullsatta Nackasalen.

Variation bland företagen

Företagarna som kommit till frukostmötet med inköpsenheten representerade många olika branscher och storlekar på verksamheter – från enmans- och fåmansföretag till större koncerner.

En handuppräckning på plats visade att många redan är vana anbudslämnare, medan ett tiotal svarade att de hittills aldrig lämnat anbud i en offentlig upphandling, något som också visar på behovet av ökade kunskaper om offentlig upphandling bland företagare, vilket Företagarnas Magnus Johansson tipsade om att han erbjuder via webben.

Dialog en viktig grund

Magnus är Företagarnas konkurrens- och upphandlingsexpert och därmed en av de som vet mest om hur viktigt det är med en väl fungerande dialog mellan företag och de som upphandlar:

– Undersökningar visar att många företag tyvärr tycker det är krångligt att lämna anbud, och att det som är svårast är kraven som finns på företagen, berättade han.

En större förståelse för varandras förutsättningar kan vara en framkomlig väg för att öka antalet anbud i Nackas upphandlingar, och därför uppmuntrade inköpschefen Linnéa Brinkälv företagarna att verkligen utnyttja tiden på plats denna morgon för att prata med var och en av upphandlarna som är relevanta för företagets verksamhet. Inköparna var tillgängliga för samtal enligt sina inköpskategorier, så att företagarna lätt kunde söka upp de inköpare som var relevanta för just dem inom varor, tjänster, stöd och e-handel, IT och entreprenad.

Fortsättning under våren

Både företagarna och arrangörerna var efteråt väldigt nöjda med de personliga möten som ägt rum under morgonen. Frukosten kommer att följas upp med en utvärdering som mailas ut i efterhand till deltagarna, där det finns möjlighet att komma med förslag på förbättringar till nästa gång: Eftersom eventet var så lyckat finns det redan planer på en utökad dialogträff med ännu mer rum för givande samtal om den offentliga affären.

Näringslivsfrukosten med inköpsenheten och näringslivsenheten arrangerades i samarbete med Företagarna Nacka Värmdö.

Företagarna online om offentlig upphandling

Klicka här för att gå till Företagarnas upphandlingsskola.

Följ Nacka kommuns upphandlingar

Klicka här för att se kommunens pågående upphandlingar via Kommers Annons.

Klicka här för att se kommunens aktiva avtal med leverantörer via Kommers Annons.

Prenumerera på våra utskick till företagare

VIll du hänga med i senaste nytt och evenemang för företagare i Nacka?

Klicka här för att läsa om utskick om näringsliv och företagande.

Dekorativt fotocollage från inköpsfrukosten

På fotona från företagarfrukosten syns Mathias Forsberg, näringslivsdirektör och tillförordnad stadsbyggnadsdirektör, Linnéa Brinkälv, inköpschef, Magnus Johansson, konkurrens- och upphandlingsexpert på Företagarna och Milla Ottosson Sappola från Företagarna Nacka Värmdö.

Sidan uppdaterades: