Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Oktober

Byggmaterialet för nya fågeltornet i Velamsund på plats

Den nordsvenska brukshästen Fröa från Knarrnäs gård drar fram virket till byggplatsen för det nya fågeltornet i Velamsund, där bygget är nu i full gång. Platsen är väl vald, med god utsikt över våtmarken och den omgivande alsumpskogen.

Fågeltornet i Velamsund byggs på en bergsknalle i skogsområdet vid Rudsjöns södra del, dit byggvirket nu dras fram av den nordsvenska brukshästen Fröa. Hästen kommer från lantbruket Knarrnäs, som arrenderar mark av kommunen.

Skogsbruk med häst

Hästar är ett bra alternativ vid skogsbruk och transporter i skog och mark, bland annat för att bespara naturen på slitage eller komma till platser dit maskiner inte når.

Att använda arbetshästar ger också minskade koldioxidutsläpp och mindre påverkan på den biologiska mångfalden. Man bidrar även till att bevara ett kulturarv och värdefulla sociala aspekter i tätortsnära naturområden.

Nya utsiktsplatser i Velamsund

Den valda platsen för fågeltornet vid Rudsjön ger en bra utsikt över både våtmarken och den omgivande alsumpskogen och dess ekosystem. Tornet byggs av trä och kommer att behandlas med tjära för att smälta in i den naturliga miljön och skapa ett diskret intryck i landskapet.

Intill sjön färdigställs också en tillgänglighetsanpassad utsiktsplats. Här erbjuds möjlighet att skåda sjöns rika fågelliv, som tillsammans med Velamsunds mångfald av växt- och djurliv alltid bjuder möjligheter till intressanta naturupplevelser.

Läs mer om de nya utsiktsplatserna som byggs i Velamsund.

Sidan uppdaterades: