Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Utsiktsplatser byggs vid Rudsjöns våtmark i Velamsund

Arbeten har påbörjats med att bygga en utsiktsplatå och ett fågeltorn vid Rudsjön i Velamsunds naturreservat.

Rudsjön vid Velamsund har ett rikt växt- och djurliv, och här finns alltid möjligheten till intressanta naturupplevelser. Den då igenväxta Rudsjön restaurerades 2014 och en vattenspegel skapades, med syfte att gynna rekreation och biologisk mångfald, främst det idag varierande och rika fågellivet i området.

Det finns flera vandringsvägar och motionsslingor i området, bland annat flera lättillgängliga grusvägar att till exempel promenera eller åka rullstol på för naturupplevelser, dock inte som rundslingor.

Placeringen för de nya utsiktsplatserna har valts nära parkeringarna vid Vikingshillsvägen och Åbroddvägen i naturreservatets nordvästra del.

Se större karta över Rudsjön i Velamsund.

Utsiktsplatån kommer ligga längs Velamsundsvägen och hänga ut över slänten, vid Fösa gärde, och blir en tillgänglig plats för att skåda Rudsjöns fågelliv. En parkeringsplats finns ungefär 600 meter från platån, längs Vikingshillsvägen. Härifrån går det att ta en enkel promenad längs Velamsundsvägen, eller åka buss till hållplats Fösabacken.

Fågeltornet placeras på en bergsknalle i skogsområdet vid den södra delen av Rudsjön, vilket ger en god överblick över både våtmarken och den omgivande alsumpskogen. Tornet byggs i trä och behandlas med tjära, vilket hjälper det att smälta in i den naturliga omgivningen och bidra till ett diskret uttryck i landskapet.

Tornet blir placerat i närheten av tillgängliga parkeringsplatser vid Vikinghillsvägen och Åbroddsvägen. Det går också att komma dit från Velamsundsgården, där en större parkering finns, varifrån man kan promenera längs Velamsundsvägen. Besökare kan välja att följa antingen Velamsundsvägen eller det belysta vandringsspåret med blå markeringar.

De båda utsiktsplatserna beräknas stå klara i december 2024.

Läs mer om de nya utsiktsplatserna runt Rudsjön och deras utformning.

Sidan uppdaterades: