Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Nya siffror påverkar Nackas utveckling

Den nya befolkningsprognosen visar att Nacka kommuns befolkning ökar betydligt långsammare än vad tidigare prognoser visat. Det påverkar en del väsentliga saker såsom bostadsbyggande, förskolor och skolor samt dimensionering av annan kommunal service.

Den avtagande befolkningsökningen är gemensam för alla Sveriges kommuner. En befolkningstillväxt i långsammare takt än vad man tidigare trott beror framför allt på lägre migration och barnafödande, högre boräntor, en period med hög inflation och generella flyttmönster. En lägre befolkningsökning innebär att både skatteintäkter och omfattning av kommunens verksamheter blir mindre.

Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) kan de drastiskt minskade födslotalen leda till att mer än var tionde förskola behöver läggas ned inom tre år. En nyligen publicerad artikel i Dagens samhälle visar att även i landets mest snabbväxande kommuner är det slut på trycket i befolkningsökningen. Det kommer fortsatt att vara en befolkningsökning i Nacka, men den kommer att vara mer modest än tidigare. Prognosen visar att befolkningen i Nacka kommer att fortsätta växa, sannolikt med drygt en procent.

En lägre befolkningsutveckling är något som påverkar alla kommuners verksamheter, men med en korrekt befolkningsprognos ökar förutsättningarna för en hållbar kommunal ekonomi och för att kunna planera rätt omfattning av de kommunala verksamheterna. Nacka kommun har i grunden goda förutsättningar och verksamheterna planeras utifrån de nya siffrorna. Därmed finns det bra förutsättningar för att skapa en fortsatt stabil utveckling i kommunen.

Här finns mer om statistik för Nacka kommun Statistik om Nacka | Nacka kommun

Sidan uppdaterades: