Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Nacka i topp mot ett hållbart resande

Nacka hamnar på plats fyra av landets 290 kommuner i omställningen mot ett mer hållbart transportsystem. Det visar föreningen Gröna Mobilister i en ny rapport.

- Rapporten bekräftar att vi jobbar på bra i Nacka kommun, och att många Nackabor har goda möjligheter till hållbart resande, säger Renée Klarberg, tf enhetschef på trafikenheten i Nacka kommun.

Gröna Mobilister har granskat omställningen till hållbart resande och har jämfört alla kommuner i Sverige utifrån förändringar i transportsystemet. I rapporten Gröna kommuner på väg 2024 används ett index som uppskattar hur mycket användningen av fossil energi i personbilar minskar när vi väljer snålare bilar, fossilfria drivmedel och när vi kör kortare sträckor i bil genom att välja andra färdmedel.

Utifrån detta index definieras ett mål för hur mycket den fossila energianvändning ska minska från år 2010 till år 2030, där Nacka kommun är fjärde bästa kommun i Sverige med 92 procents måluppfyllelse redan år 2023.

Bra kollektivtrafik och cykelinfrastruktur

Både aktivt arbete med hållbart resande och goda förutsättningar bidrar till att Nacka kommun placerar sig i toppen, enligt Renée. Nacka har tillgång till bra kollektivtrafik, närhet till Stockholm och andra målpunkter dit det är enkelt att gå och cykla samt att många Nackabor har möjlighet till distansarbete.

- I Nacka kommun uppmuntrar och möjliggör vi hållbart resande på flera sätt. Vi investerar i förbättrad cykelinfrastruktur, arbetar med trafiksäkerhetsåtgärder, anlägger cykelparkeringar och möjliggör ökat antal laddplatser för elbilar i kommunen. Varje vinter satsar vi också på projektet vintercyklist för att uppmuntra fler att cykla även vintertid. Därutöver arbetar Nacka aktivt med vägdriften vintertid där vi sopsaltar gång- och cykelvägar och prioriterar vägar för busstrafiken för att det ska vara smidigt att resa hållbart året runt, säger Renée.

Läs mer om Gröna Mobilister
Läs rapporten Gröna kommuner på väg 2024

Sidan uppdaterades: