Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Barn utforskar kulturer med minoritetsväskor

Är du nyfiken på att låta barnen upptäcka nya världar och lära sig om Sveriges unika kulturarv? Låna en så kallad minoritetsväska på Nackas bibliotek – en spännande och lärorik resurs för både förskolor och skolor som vill fördjupa sig i Sveriges fem officiella minoriteter.

Visste du att du kan låna så kallade minoritetsväskor på biblioteken i Nacka kommun?

Väskorna är särskilt utformade för förskolor och skolor och innehåller material som lyfter fram de nationella minoriteternas kultur och språk. Varje väska är fylld med till exempel böcker, musik, konst och symboler som är kopplade till Sveriges fem officiella minoriteter: samer, tornedalingar, judar, romer och sverigefinnar.

Inspiration

Syftet med väskorna är att ge barn och pedagoger en lättillgänglig och inspirerande väg in i de nationella minoriteternas värld. Materialet är anpassat för barn och innehåller även lärarhandledning som stödjer undervisningen och ger förslag på samtalsämnen och aktiviteter.

Genom att låna en minoritetsväska kan skolor och förskolor på ett enkelt sätt börja arbeta med och synliggöra minoritetskulturer och språk i undervisningen.

Främjar förståelse

Kunskapen om Sveriges nationella minoriteter ofta är begränsad, både bland barn och vuxna. Genom att främja förståelsen för dessa grupper bidrar vi till ett mer inkluderande samhälle där alla kulturer får plats. Dessutom stödjer det förskolans och skolans läroplan som tydligt lyfter fram vikten av att undervisa om nationella minoriteter.

Så om du arbetar på en förskola eller skola i Nacka, tveka inte att låna en minoritetsväska nästa gång du besöker biblioteket. Det är ett enkelt och roligt sätt att utforska kultur, språk och historia tillsammans med barnen.

Sveriges officiella minoriteter

  • Judar
  • Romer
  • Samer
  • Sverigefinnar
  • Tornedalingar

De nationella minoriteternas språk är också skyddade: jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Som medlem i en nationell minoritet har du stärkta rättigheter i Sverige, inklusive rätten till modersmålsundervisning och att bevara din kulturella identitet.

Kontakta ditt bibliotek

Klicka här för att läsa om Nackas bibliotek.

bokbussen.jpg

Olle Sjöberg, Maria Holmqvist och Johanna Jogefält framför bokbussen från Dieselverkstadens bibliotek , som har minoritetsväskor för utlåning.

Sidan uppdaterades: