Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Förslag till ny översiktsplan ute på samråd

Från och med den 23 september finns förslaget till Nackas nya översiktsplan ute på samråd. Här kan du ta del och lämna synpunkter på den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön, alltså natur, miljö och bebyggelse i Nacka. Läs kommunstyrelsens ordförande, Mats Gerdaus, presentation av förslaget.

Porträttbild på Mats Gerdau (M), Kommunstyrelsens ordförande

Nacka är fantastiskt! Det är här storstad och skärgård möts. Både lugn och puls. Natur, kultur och handel. Tryggt och livligt. Variationen är en kvalitet som berikar. Vi vill att Nacka ska vara den bästa kommunen för barn att växa upp i och en kommun där vi bryr oss om varandra.

Det här förslaget till ny översiktsplan syftar till att bevara och förstärka det som är bra i Nacka med trivsamma och trygga bostadsområden och närhet till det mesta, i synnerhet vår fina natur. Samtidigt finns saker att ta tag i och förbättra. Vi vill åtgärda klimat- och miljöproblem, förbättra framkomligheten i trafiken och få fler företag och arbetsplatser i kommunen. Det handlar också om att se till att få in alla funktioner som behövs när vi växer, till exempel idrottsmöjligheter och grönska

Översiktsplanen ska peka ut den långsiktiga utvecklingen och visa på samband och särskilda hänsyn som ska tas i det kommande arbetet. Det finns också ett regionalt perspektiv, vi är ju en del av Sveriges huvudstadsregion och vill kunna ta del av allt det utbud som finns här och att vi kan ta oss både till och från Nacka på ett bekvämt och smidigt sätt. Översiktsplanen ska visa på en långsiktig mark- och vattenanvändning på en övergripande nivå och visar inte i detalj hur varje markbit ska kunna utvecklas. Det blir föremål för efterföljande planering med gedigna samråd där alla ska kunna påverka själva innehållet.

Vi vill se en varsam utveckling som sker i harmoni med Nackaborna. Utvecklingsinriktningen ligger kvar sedan tidigare översiktsplaner. Det innebär att det främst tillkommer nya bostäder och arbetsplatser på västra Sicklaön och i de lokala centrumområdena, så att våra naturområden samtidigt kan bevaras. Inga nya områden för bebyggelse finns med. Varje områdes karaktär och särart ska bevaras.

Det här är som sagt ett förslag till översiktsplan. Nu välkomnar vi synpunkter och idéer från Nackabor, föreningar och företag. Det är tillsammans vi gör Nacka ännu bättre, grönare, hållbarare och trivsammare.

Välkommen att bidra till Nackas framtida utveckling!

Mats Gerdau
Kommunstyrelsens ordförande
Nacka kommun

Sidan uppdaterades: