Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Förslag om färre skolor på östra Sicklaön

På östra Sicklaön finns det betydligt fler skolplatser än elever, och vid kommunstyrelsens kommande möte presenteras en ny utredning om anpassningar utifrån Nackabornas behov och sökmönster. Utifrån förslaget bedöms att en avveckling av Skuru skola är det bästa alternativet för att bidra till en bättre balans mellan utbudet av skolor i området och efterfrågan.

Överkapaciteten bedöms inte minska under kommande år. I utredningen presenteras vilka lösningar som skulle kunna bidra till en bättre balans mellan utbudet av skolor i området och efterfrågan från vårdnadshavare och elever. I utredningen finns tre alternativa lösningar som innebär att avveckla Skuru skola, Borgvallaskolan och Saltängens skola, eller en kombination av alla tre.

– När det är färre elever än skolplatser behöver vi ta ansvar och ställa om verksamheten, och samtidigt ha eleven i fokus. Pengarna ska gå till verksamhet och undervisning och inte tomma lokaler. Idag står 1700 platser tomma vilket gör att vi ser över de befintliga kommunala lokalerna för att anpassa och optimera användningen, säger Einar Fransson, skolchef Välfärd skola.

För varje alternativ har det gjorts en analys där risker och konsekvenser beskrivs. Stadsledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen går vidare med alternativ ett. Eventuella förändringar utifrån beslutet blir i så fall aktuella inför nästa läsår, det vill säga hösten 2025.

Lägre befolkningsutveckling

Utredningen ska ses mot bakgrund av att befolkningsutvecklingen har förändrats väsentligt med en lägre tillväxttakt än tidigare beräknat. När fler elever söker sig till västra Sicklaön behöver skolplatserna på östra Sicklaön balanseras. Utredningen visar en trend där äldre elever har en större benägenhet att söka sig till mer centralt belägna skolor.

Bakgrund

Kommunstyrelsen gav i december 2023 stadsdirektören i uppdrag att se över skolorganisationen på östra Sicklaön och återkomma med förslag till inriktningsbeslut för att möta förväntad efterfrågan inom förskolan och skolan.

Syftet med översynen är att skapa en organisation som är robust, flexibel och långsiktigt hållbar. Utredningen är därför inriktad på att beskriva elevunderlag, sökmönster, skollokaler och alternativa användningsområden för nuvarande skollokaler.

Kommunstyrelsen fattar beslut i ärendet vid kommande sammanträde den 30 september.

Sidan uppdaterades: