Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Cykeldagen 2024 – Många cyklister och värdefulla samtal

Årets cykeldag bjöd på fint väder och många engagerade cyklister tog sig tid att stanna till för att prata en stund och få snabbservice på sin cykel.

Samtal och service i centrum

På eftermiddagen den 18 september samlades kommunens trafikenhet tillsammans med politiker från natur- och trafiknämnden vid Sicklavägen, nära tunneln. Syftet var att möta de cyklister som dagligen passerar genom Nackas mest cykeltäta korsning. Denna dag registrerades över 5 000 passerande cyklister. Samtalen gav en möjlighet att diskutera cykelinfrastruktur, trafiksäkerhet och tillgänglighet, samt att ta del av cyklisternas egna erfarenheter av att cykla i Nacka. Kostnadsfri cykelservice fanns även tillgänglig för passerande, vilket uppskattades.

Cyklisternas viktigaste frågor

Många cyklister tog chansen att stanna och uttrycka sina åsikter. De flesta upplevde att cyklingen i Nacka fungerar bra, men påpekade också områden där förbättringar behövs. Särskilt utmed Värmdövägen vid Nacka station och Sickla noterades att det kan vara rörigt, särskilt under byggtid med många byten över Värmdövägen. Konflikter mellan fotgängare och cyklister var ett annat ämne som lyftes, främst kring busshållplatser och skolor där höga hastigheter orsakar trängsel.

Peter Zethraeus ordf. natur- och trafiknämnden och cyklisten Peder Åkerman diskuterar cykling i Nacka

Peder Åkerman passade på att diskutera cykelfrågor med Peter Zethraeus, ordförande i natur- och trafiknämnden.

Det var ett önskemål från många vi pratade med att fler tar större hänsyn, som att anpassa farten och ha större marginaler vid tex omkörningar, så att alla kan känna sig trygga, trots höga flöden i rusningstid.

Majoriteten av cyklisterna ansåg att fortsatt utbyggnad av cykelvägnätet och regelbundet underhåll av de befintliga cykelvägarna är högsta prioritet för att främja säker och smidig cykling i kommunen.

Bli vintercyklist

Vintern 2024 - 2025 genomför Nacka kommun projektet cykla på vintern för nionde gången. Anmälan öppnas senare i höst. Håll utkik på webben.

De som väljs ut att delta får nya vinterdäck, inklusive montering. Deltagarnas främsta uppgift är att med hjälp av sina egna erfarenheter fungera som ambassadörer, och inspirera fler att prova på cykling även på vintern.

Läs mer om vintercykelprojektet här.

Läs mer om att cykla i Nacka här.

Sidan uppdaterades: