Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Avveckling av Skuru skola

Vid kommunstyrelsens sammanträde idag beslutades att Skuru skola ska avvecklas. Sista dag för skolans verksamhet är vid utgången av vårterminen 2025. Kommunstyrelsen beslutade också om att flytta Skuru-Duvnäs resursskola till lokaler vid Ektorps skola till höstterminen 2025.

– Att lägga ned en skola är det tråkigaste man kan göra som förtroendevald. Det finns så mycket känslor och minnen förknippade med skolor och de betyder mycket för sitt närområde. Det ansvarsfulla är dock att prioritera lärare och undervisning framför lokaler, det är ju de skickliga lärarna som gör störst skillnad för eleverna. 1700 tomma skolplatser är inte försvarbart. Jag är glad att beslutet blev enigt mellan alla partier, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M).

Till grund för beslutet finns en utredning gällande skolorganisationen på östra Sicklaön, med anledning av att det finns ett stort överskott av lediga skolplatser i området. Utredningen har tagit fram och undersökt tre alternativ för att hitta en hållbar lösning och ett balanserat utbud av skolplatser på östra Sicklaön. Kommunens tjänstemän bedömer att en avveckling av Skuru skola är det bästa alternativet för att bidra till en bättre balans mellan utbudet av skolor i området och efterfrågan.

Dagens beslut rör de elever som idag går på Skuru skola liksom skolans medarbetare. Beslutet innebär att elever som går i förskoleklass till och med årskurs 8 behöver ansöka om ny skolplats till höstterminen 2025.

– Vi gör vårt bästa för att eleverna på ska få en trygg och säker skolgång, och vårdnadshavare behöver inte vara oroliga att bli utan skolplats för sitt barn. Alla våra skolor har hög kvalitet och jag är helt övertygad om att det finns andra bra skolor för dessa elever. Förändringen kommer att ske först till hösten 2025, så det finns gott om tid att fundera på vilket alternativ som fungerar bäst för eleven, säger skolchef Einar Fransson på Välfärd skola.

Utredningen har genomförts med anledning av att det finns ett stort överskott av lediga skolplatser i området. Det ska ses mot bakgrund av att befolkningsutvecklingen har förändrats väsentligt med en lägre tillväxttakt än tidigare beräknat. Dessutom visar elevers sökmönster att äldre elever har en större benägenhet att söka sig till mer centralt belägna skolor.

Uppdaterad information finns på Välfärd skolas webbsida.

Sidan uppdaterades: