Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen. Därför är det vårt gemensamma ansvar att slå vakt om denna urgamla sedvana, inte minst genom att använda den med omtanke.
Vad gäller runt allemansrätten egentligen? Vad får man göra och vad får man inte göra i naturen?
I år har vi en tipspromenad runt Långsjön från den 20 september till den 29 september med frågor om allemansrätten. Här testar du inte bara dina kunskaper och kanske även lär dig något nytt, utan får också en skön naturupplevelse.
Längs promenaden hittar du tio uppsatta frågor med numrering i motsols riktning och start vid utegymmet vid den östra änden av sjön, markerad med Start i kartan nedan. På sista frågan, nummer tio, finns en QR-kod som leder till en webbsida med rätt svar.
Ett tips är att ta med dig till exempel papper och penna eller använd din mobiltelefons anteckningsfunktion för att skriva upp dina svar.
Lycka till!
Bild över promenadstråket runt Långsjön markerad med streckad linje.
Se större karta över promenaden runt Långsjön.
Många är osäkra på vad allemansrätten innebär. Svensk lagstiftning nämner bara allas tillgång till och ansvar för naturen på ett övergripande sätt. Därför är det viktigt att ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten.
Genom skola och föreningar kan barn och allmänheten ges möjlighet att lära sig om allemansrätten. Denna kunskap bidrar till att utveckla bland annat barns förmåga att vistas i utemiljöer och naturen och ger förståelse för värdet av naturen och ett aktivt friluftsliv.
Informationsmaterial, samtalskort, affischer och handbok om allemansrätten finns att hämta vid receptionen i Nackas stadshus, på Granitvägen 15 i centrala Nacka.
Passa även på att hämta kartan Friska Nacka, där besökspunkter och sevärdheter i kommunen är markerade. Genom att följa kartan har du inte bara chans att få nya kunskaper om kommunen, utan får också frisk luft och hälsosam motion.
När du vistas i naturen är det viktigt att visa respekt för markägare, djur, natur och andra människor. Allemansrätten ger oss både rättigheter och skyldigheter, så kom ihåg allemansrättens huvudregel när du rör dig i naturen: ”Inte störa – inte förstöra”.
Tänk på att inte skada grödor, skogsplanteringar eller annan känslig mark. Ryttare och cyklister bör vara extra försiktiga så att inte marken och naturmiljön tar skada. Tälta gärna något dygn, på lämplig plats där du inte stör någon.
Ta även hänsyn till boende genom att inte gå in eller vistas på någon annans tomt. Du får tillfälligt förtöja eller bada vid en privat brygga som ligger utanför en tomt, men även här behöver du ta hänsyn till ägaren.
I skyddade områden, som till exempel naturreservat, finns särskilda föreskrifter som kan innebära att allemansrätten är begränsad. Vilken skötsel och vilka föreskrifter som gäller varierar mellan olika reservat, bland annat beroende på områdets karaktär och vilka naturvärden man vill skydda.
Sidan uppdaterades: