Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juli

Besök en våtmark – få naturupplevelse och kunskap

I Nacka har vi återställt och restaurerat våtmarker och dessa är nu fina besöksmål om man känner sig klar med sol och bad, men ändå vill se vatten och få en skön naturupplevelse, samtidigt som det finns chans att lära sig något nytt!

Genom att återställa, renovera och skapa nya våtmarker främjas höjda vattennivåer i landskapet, förbättras kolinlagring i naturen, ökas möjligheterna till rekreation samt att de förstärker och ökar biologisk mångfald.

Våtmarkernas ekosystem skapar biotoper som är gynnsamma för många växt- och djurarter, vilket är starkt bidragande till att stärka den biologiska mångfalden och också till att öka områdenas rekreativa och pedagogiska värden för besökare.

Våtmarkerna är också fina och rekreativa besöksmål, där djur- och växtliv är särskilt sprudlande under sommaren. Välkommen att besöka en våtmark för en härlig naturupplevelse! Här är en lista över våtmarker i Nackas kommunområde:

Rudsjön

Rudsjön i är belägen längs vandringsvägen Velamsundsvägen i Velamsunds naturreservat. Här kan du spana efter de många olika arter av fåglar som lever och häckar kring sjön. Passa också på att njuta av allt annat som finns att uppleva i Velamsund, bland annat att gå vandringslederna, att se traktens betande djur eller att ta ett dopp vid den nyrenoverade badplatsen.


Koordinater för Rudsjön: 59.350619, 18.303014.

Läs om Velamsunds naturreservat.

Mensättra våtmark

Mensättra våtmark är en pedagogisk och rekreativ liten våtmark, där man på vindlande spänger tar sig runt våtmarkens olika biotoper. Du kan spana efter insekter, framför allt trollsländor, njuta av blommande ängsmark och ta en fika vid de olika picknikborden som finns längs promenaden i den böljande grönskan.

Läs om Mensättra våtmark.

Smedjedammen och Vrakvikens gäddfabrik i Nyckelviken

Kombinera Nyckelvikens unika upplevelser av både kulturmiljö och biologisk mångfald! Den nyanlagda Smedjedammen och Vrakvikens gäddfabrik bjuder in till båda.

Dammen är återställd till sitt utseende från 1780-talet och utgör inte bara en del av Nyckelvikens herrgårdsmiljö med museum, bondgård, växthus och en blomstrande visningsträdgård, utan fungerar också som livsmiljö för många växt- och djurarter och som vattenreservoar för Vrakvikens gäddfabrik, närmare havet.

Vrakvikens gäddfabrik är en fisklekplats som skapats för att efterlikna den strandnära och grunda miljö som vuxna rovfiskar, som gädda och abborre, naturligt simmar in i för att leka om våren och lägga sin rom.

Det är i dagsläget en brist på rovfiskar i vattenområdet Lilla Värtan, som Vrakviken är en del av, och med en gynnsam miljö för dem att reproducera sig skapas förbättrade möjligheter till ett ekosystem i balans. Gå ut på bryggan och se om du kan se några fiskyngel, som snart ska ge sig ut i sina naturliga jaktmarker.

Platsen fungerar också som boplats åt sländor, fåglar, grod- och kräldjur och många andra vatten- och skogsnära arter, så det finns mycket djurliv att se.

Läs om Smedjedammen.
Läs om Vrakvikens gäddfabrik.

Älvornas våtmark

Träffa älvorna och våtmarkens djur och växter på ett sagofyllt besök i Trollsjöreservatets lilla våtmark.

Vet du hur en älva blir till? Enligt sagorna skapas de när vatten och luft blandas. När vattenånga från våtmarken stiger upp och bildar dimma, föds älvorna ur den tunna slöjliknande dimman. Du kanske får se dem när du promenerar runt Älvornas våtmark.

Här kan du ta dig fram på spänger, gångvägar och stigar. Utforska insektshotell och grodhotell, gå över spännande broar, kryp genom "fågellunden" och njut av Alarnas ö. Spana efter djur och insekter i vattnet, eller skapa din egen saga. Dansa som en älva eller njut av en lugn picknick i solen.

Läs om Älvornas våtmark.

Sidan uppdaterades: