Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Akut uppdatering i SDK (säker digital kommunikation)

Läs mer...
December

Fisksätra fortsatt klassat som utsatt område

Fisksätra fortsätter att vara klassat som utsatt område. Det framgår av polisens nya lägesbild som offentliggjordes idag. Syftet med lägesbilden är att polisen ska kunna fördela sina resurser och för att kunna arbeta mot samma mål med kommuner och andra aktörer.

Fisksätra benämndes utsatt område för två år sen. Då bedömdes Fisksätra som ett område som karaktäriseras av ”låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället”. Nacka kommun arbetar sedan dess med flera alternativa insatser för att skapa trygghet i området.

– Mycket har hänt i Fisksätra sen den första klassningen kom för två år sedan – inte minst genom politikerinitiativet Framgång Fisksätra tillsammans med konkreta insatser från socialtjänstens sida mot barn och unga. Lokalpolisen ser positivt på utvecklingen och enligt vår gemensamma trygghetsundersökning känner som Fisksätraborna tryggare än tidigare. Tillsammans kommer vi fortsätta att stärka Fisksätra för att utveckla platsen för framtiden, säger stadsdirektör Victor Kilén.

Framgång Fisksätra

En av insatserna är politikerinitiativet Framgång Fisksätra - program med konkreta insatser ska Fisksätra bli ett trivsammare och tryggare område. I programmet ingår bland annat språkstöd, lässatsningar, läxhjälp, sommarskola och stärkta arbetsmarknadsinsatser. Dessutom har extra ekonomiska medel tilldelas insatser till exempel för utökade öppettider för fritidsgården under jullov och sommarlov. Mer information om Framgång Fisksätra finns här: Trygghetsskapande arbete i Fisksätra | Nacka kommun

Nacka kommun har även inlett samarbeten med samhällsaktörer och aktörer i civilsamhället. En särskild arbetsgrupp – trygg och säker – samlas kontinuerligt för att gå igenom lägesbild i området och besluta om eventuella insatser. Utöver det har kommunen genomfört andra insatser som fler trygghetsvärdar, nattvandringsgrupper, föräldraföreläsningar.

Trygghetsmätningar

Trots den nya klassificeringen visar årets trygghetsundersökning att Nackaborna i allmänhet känner sig tryggare än vid tidigare mätningar. Antalet polisanmälda brott i området har minskat kraftigt, och lokalpolisen ser positivt på utvecklingen i området.

Även Stockholmsenkäten – en enkät om ungas levnadsvanor som genomförs vartannat år – visar en positiv utveckling i Fisksätra inom områdena klottrat, snattat, använt hot eller våld, misshandlat och skolkat en hel dag.

Samverkan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet

Genom samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid (SSPF) och sociala insatsgrupper (SIG) stöttar kommunen och ger insatser till barn och deras föräldrar för att undvika att barnen hamnar i kriminalitet. Nya arbetssätt för ungdomar har utvecklats och nu finns fler SSPF-samordnare och socialsekreterare som arbetar med fördjupade arbetsmetoder. Genom instanserna har fler unga i lägre åldrar och i ett tidigare skede kunnat nås i Fisksätra och i andra områden i Nacka. Alla insatser följs upp och utvärderas noga.

Mer information om polisens arbete med utsatta områden: Utsatta områden | Polismyndigheten (polisen.se)

Sidan uppdaterades: