Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
April

Nacka kommun överklagar Länsstyrelsens förbud mot nya fotbollsplaner vid Hellasgården

Nacka kommun kommer att överklaga Länsstyrelsen beslut att inte godkänna kommunens planer på fler fotbollsplaner för barn och unga i kommunen. När Nacka växer behöver idrottsytorna öka i takt med utvecklingen, därför har kommunen beslutat att anlägga två elvaspelarplaner i Källtorp, vid Hellasgården. Dock beslutade Länsstyrelsen den 19 april att, av kulturmiljöskäl, förbjuda Nacka kommun att anlägga fotbollsplanerna.

– Det är upprörande att Länsstyrelsen sätter en fårhage framför barnens idrottsmöjligheter och framför folkhälsan. Vi står väldigt tydligt på barnens och idrottsrörelsens sida. En växande kommun måste kunna skapa mer utrymme för idrott. Detta är en prioriterad fråga sett ur många olika perspektiv, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

Att anlägga nya fotbollsplaner kräver noggrant arbete. Flera olika utredningar med hänsyn till markförutsättningar, miljö, djurliv och trafiksituation har genomförts för att kunna söka bygglov och strandskyddsdispens. Nacka kommun har också gjort en anmälan om samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken till Länsstyrelsen, vilket krävs enligt miljöbalken. Det har föranlett Länsstyrelsen att förbjuda anläggandet av de nya fotbollsplanerna eftersom den anser att den hävdade odlingsmiljön försvinner och att det påverkar landskapsbilden negativt.

Nacka kommun ger sig dock inte.

– Vi kommer att överklaga Länsstyrelsens beslut, säger Mats Gerdau. Vi vann mot Länsstyrelsen om möjligheten att spela fotboll på Boovallen i december 2020 och vi kommer att ta strid för fotbollen även nu. Det finns ett starkt allmänt intresse av att idrottsverksamhet kan drivas i rimlig närhet till där människor bor, vilket Mark- och miljödomstolen också konstaterat.

Sidan uppdaterades: