Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Mars

Ukrainakriget – Nacka kommuns beredskap

Nacka kommun följer utvecklingen noga med anledning av det spända läget kring kriget i Ukraina och samverkar med andra myndigheter. Syftet med samverkan är att vid behov kunna genomföra förberedande åtgärder och analysera vilka konsekvenser situationen kan få för Sverige, Stockholms län och Nacka.

Försvarsmakten bedömer att risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är låg på kort sikt, men är beredd att vidta olika åtgärder beroende på det aktuella läget.

Här kan du läsa mer om försvarsmaktens arbete:

Försvarsmakten följer händelseutvecklingen mycket noga – Försvarsmakten (forsvarsmakten.se)

Säkerhetsläget i Östersjön – Försvarsmakten (forsvarsmakten.se)

Vad kan jag som privatperson göra?

Alla som bor i Sverige kan bidra till vår gemensamma beredskap och säkerhet. Sprid inte falska rykten, se över din hemberedskap eller engagera dig på olika sätt. Hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kan du läs mer om du som privatperson kan göra med anledning av kriget i Ukraina. Vad kan jag som privatperson göra? (msb.se)

Hur kan jag hjälpa till?

Många vill hjälpa personer som är på flykt från Ukraina just nu. Nacka kommuns verksamheter har i dagsläget inte behov av mat, kläder och privatbostäder för uthyrning. Vänd dig till de etablerade välgörenhetsorganisationer som finns, som har strukturer för hjälpinsatser som når fram och kunskap om vad som behövs.

Hos MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kan du läsa mer om exempel på hur du kan engagera dig: Engagera dig i en frivillig försvarsorganisation - du behövs! (msb.se)

Viktigt med källkritik

Vid kriser är det extra viktigt att vara källkritisk och tänka efter innan du sprider och delar information vidare. Här är en checklista du kan använda innan du delar information:

  • Vem ligger bakom informationen? Kan du hitta den ursprungliga källan?
  • Vem tjänar på att du sprider den?
  • Varför finns informationen? Är avsikten att förändra ditt tänkande och agerande?
  • Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant?
  • Var fann du informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information?
  • Kontrollera om du kan hitta informationen i andra källor. Information från endast en källa måste behandlas med stor försiktighet.
  • Sök efter information som inte bekräftar din nuvarande åsikt. På så sätt undviker du att du endast letar efter information som förstärker din nuvarande uppfattning.

Hos krisinformation.se kan du läsa mer om källkritik.

Information om källkritik på flera språk Informationsverige.se (välj språk från startsidan, klicka sedan på innehåll).

Skyddsrum

Många hör av sig till kommunen och undrar om skyddsrum. Information om skyddsrum finns på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Skyddsrum (msb.se)

Frågor och svar om skyddsrum (msb.se)

För dig som känner oro

Världsläget och det som händer i Ukraina gör att många känner oro eller är rädda.

Krisinformation har här samlat information för dig som känner oro eller som vill veta hur du kankan ta hand om din egen och andras psykiska hälsa: Stöd vid oro - Krisinformation.se

Här finns det bra information för barn: Om oron för krig — frågor och svar för barn - Krisinformation.se

Röda korset ger råd kring vad du kan göra för att må bättre och samtidigt vara ett stöd för människor i din närhet. Läs mer här: Oro och stress – råd för att hantera det | Röda Korset (rodakorset.se)

Många är på flykt från Ukraina

Efter Rysslands invasion av Ukraina befinner sig många människor nu på flykt. Kommunen har beredskap för att ta emot personer som söker sig till Sverige och Nacka i den mån Migrationsverket anvisar.

Det är hos Migrationsverket som människor på flykt ansöker om asyl i Sverige. Migrationsverket utreder ansökan och under handläggningstiden erbjuds plats på anläggningsboende och ekonomisk ersättning. När en person beviljas uppehållstillstånd erbjuds kommunplacering utifrån en fördelning som görs varje år mellan kommunerna i Sverige.

Vill du veta mer om Migrationsverket arbete med anledning av situationen i Ukraina? Här finns samlad och bekräftad information: Situationen i Ukraina - Migrationsverket

Sidan uppdaterades: