Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Februari

Ny utredning antagen till grund för kulturens utveckling i Nacka

Hur behöver Nackas kulturlokaler utvecklas för att täcka det framtida behovet hos Nackaborna? I går antog kulturnämnden en ny kapacitetsutredning för kulturlokaler i kommunen. Den visar att en rad utvecklingsprojekt pågår redan nu för att tillgodose en växande befolknings behov av kulturaktiviteter, och identifierar områden som behöver utredas vidare.

Utredningen konstaterar att framtidens kulturlokaler behöver ha en hög grad av digital anpassning för att möta besökare och anordnares behov. Lokalerna behöver vara flexibla och planerade för samnyttjande och ha multifunktionella lösningar, vilket är en förutsättning när Nackas befolkning kommer att öka från 108.000 invånare 2021 till 156.000 invånare 2040.

Mycket har hänt när det gäller kommunens kulturlokaler. Kulturnämnden har fattat beslut om att Dieselverkstaden och Älta Kultur- och fritidskvarter ska byggas om eller byggas till, att det ska finnas nya och flexibla kulturlokaler med till exempel bibliotek och konsthall i Centrala Nacka och att det behövs en utredning kring de befintliga kulturlokalerna i Fisksätra. Dessutom ska möjligheterna att utveckla Nacka aula med sin unika akustik till en modern konsertsal utredas.

Utredningen visar att det finns ett behov av framtida kulturlokaler. Det handlar om biblioteket i Orminge och i Saltsjöbaden och för kulturlokaler generellt i dessa kommundelar.

Den stora befolkningsökningen i Nacka gör dessutom att en analys av behovet av framtida scenrum behövs för att säkerställa att det finns tillgång till scenyta för professionell kultur, skolteater, kulturskoleverksamhet med mera.

Utredningen visar också att kulturskolornas framtida lokaler behöver analyseras ytterligare, och attett ökat samnyttjande av skollokaler behövs för att bibehålla möjligheten för kulturskolor att bedriva sin verksamhet. I utredningen får kommunens kultur- och fritidsenhet i uppdrag att ställa frågan till kulturskolorna och be om deras synpunkter.

Sidan uppdaterades: