Försäljning eller servering av folköl är bara tillåten i permanenta lokaler (eller transportmedel) som är avsedda för livsmedelsverksamhet.
Att bara sälja exempelvis glass, godis, chips, kaffe, kakor (kiosksortiment) och liknande räcker alltså inte.
Du som ansvarar för lokalen och din personal ska känna till och följa alkohollagens bestämmelser när det gäller folköl. De hör till Sveriges restriktiva alkoholpolitik, som har som mål att minska den totala konsumtionen av alkohol och skydda människor från alkoholens skador. För försäljare av folköl innebär lagen bland annat att du ska försäkra dig om att alla köpare är över 18 år.
Reglerna är utarbetade av Folkhälsomyndigheten. Både kommunen och polisen arbetar med kontroll av att reglerna följs.
Om du vill sälja folköl ska du anmäla det till miljöenheten innan försäljningen startar. Detta gör du enkelt i vår e-tjänst. I e-tjänsten anmäler du också om försäljningen upphör. Med anmälan ska du bifoga ett program för egenkontroll.
Programmet för egenkontroll ska bland annat beskriva vilka rutiner som ska tillämpas vid försäljning respektive servering av folköl. Programmet är tänkt för att vara ett stöd för personalen och hjälpa dig som näringsidkare att säkerställa att försäljningsreglerna följs. Det är viktigt att programmet hålls aktuellt och uppmärksammas i det dagliga arbetet. Om du inte har ett eget dokument som beskriver egenkontroll kan du använda kommunens mall. Du hittar kommunens mall för egenkontrollprogram här (Word-dokument, 41 kB).
Här nedan hittar du vår e-tjänst för att anmäla om försäljning av folköl
Här nedan hittar du vår e-tjänst för att anmäla att försäljning upphör
Miljötillsynsenheten meddelar dig att anmälan inkommit och om egenkontrollprogrammet är i sin ordning. Då kan försäljningen börja.
Kommunens uppgift är sedan att ge information och rådgivning till dig, utföra tillsyn och kontrollera att ni följer ert egenkontrollprogram. Vi gör ett platsbesök på alla våra försäljningsställen minst en gång om året.
Kontrollköp från kommunen kan förekomma. Det innebär att en person över 18 år med ett ungdomligt utseende testar om det går att handla folköl och/eller påfyllningsbehållare utan legitimation. Kommunen får genomföra kontrollköp utan att näringsidkaren underrättas i förväg. Vi underrättar er inom kort efteråt om att ett kontrollköp har genomförts.
En gång om året skickar vi ut faktura för kommunens tillsyn. Avgiften beror på vilka varuslag ni säljer. Läs mer om avgifter nedan.
I e-tjänsten finns ett register över alla anmälda försäljningsställen för tobak, folköl och receptfria läkemedel i Nacka. Du kan se alla ställen i en lista eller söka på kommundel eller bransch.
Sidan uppdaterades: