Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Trygghet, säkerhet och fruktstund

Solen strålar över gården till förskolan Tallbacken, där både personal och barn är upptagna med morgonens lek och lärande. Förskolan är belägen precis intill en skogsglänta, och lokalerna är ljusa och inbjudande. Besökare möts av naturmaterial i väggar och tak, och en tydlig anpassning för målgruppen i form olika stationer. Där är läshörnor, mysiga platser med kuddar och låga bord med ritsaker och olika typer av material som uppmuntrar till kreativitet.

Carina Andrésen är miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Nacka kommun. Hon arbetar bland annat med att utföra miljötillsyn av förskolor i Nacka kommun. Ett tillsynsbesök innebär att olika utrymmen där barnen vistas kontrolleras vad gäller allt från städning till ventilation för att säkerställa att verksamheten följer miljöbalkens krav för rutiner som främjar en god hälsa för barnen och miljön.

Bra inomhusluft och hantering av kemikalier

Ventilationen är viktig i lokaler där vuxna och barn tillbringar mycket tid. Carina kontrollerar att förskolans ventilationssystem fungerar som det ska. Hon kollar att det finns tillräckliga kontroller av ventilationssystemet och ifall rummen är anpassade efter det antal individer som vistas där. På en förskola kan exempelvis många barn vara i samma rum vid vilostunden, då är det viktigt att ventilationen i vilorummen anpassade för det. Ventilationen i lokalerna ska vädra ut allergener, virus och kemikalier samt tillföra frisk luft. Carina noterar att tallbacken har nyare ventilation.

Inspektören hör sig för att förskolan har en säker och korrekt hantering av kemiska produkter. Rengöringsmedel och andra kemiska produkter ska förvaras otillgängligt för barn, högt upp och gärna i ett låst utrymme. Tallbacken, liksom många andra förskolor, är noga med att förvara kemiska produkter högt upp, utom räckhåll för barnen och inhandlar miljömärkta produkter.

Minskning av skadliga ämnen i inomhusmiljön

Inne i lekrummen är det tydligt att förskolan arbetar medvetet med att minska mängden skadliga ämnen i saker och bland annat ersätter sämre plast med alternativ som är bättre för hälsa och miljö. Det mesta av leksakerna är tillverkade i trä eller andra naturliga material, och plasten som finns är noga utvald för att vara fri från skadliga ämnen som ftalater. Inspektören granskar leksaker och möbler och ställer frågor om rutinerna kring inköp. Många förskolor jobbar aktivt för att minska mängden skadliga ämnen från lekmiljön.

Bilderna: plast är ok, men vissa plaster ska undvikas. För lekens och fantasins skull går det lika bra med mer naturliga material.

I Nacka finns det en vägledande broschyr om hur förskolor kan minska mängden skadliga ämnen. Carina poängterar att det är särskilt viktigt att ta bort ”icke-leksaker” som gamla mobiltelefoner, äldre platsleksaker och plastleksaker som luktar starkt eller klibbar. Länk till broschyren hittar du längst ned i denna artikel.

Säkerhet och skydd på gården

Förskolan Tallbacken har en stor och välutrustad gård där barnen spenderar mycket tid. Här inspekterar inspektören solskydden – både solskydd i form av segelduk eller markiser och naturliga skuggplatser som skyddar barnen från direkt sol under sommaren.

En inspirerande miljö -utan gifter

Vid slutet av besöket summerar inspektören sina iakttagelser för personalen. Förskolan Tallbacken arbetar bra med sina rutiner, men får som många andra förskolor ett par saker att följa upp efter besöket. Allt för att främja en god hälsa för barnen och miljön.

Läs mer i broschyren Vägen till en giftfri förskola och skola (pdf).

Checklista till broschyren hittar du här (pdf).

Läs mer om hur vi arbetar med miljö och hälsoskydd i Nacka kommun.

Mer information till dig som planerar att starta en skola, förskola eller fritidshem.

Sidan uppdaterades: