Miljöbalken omfattar alla verksamheter och aktiviteter som på något sätt kan påverka miljö eller hälsa negativt. Reglerna gäller för företag, föreningar och privatpersoner. Miljöbalken ställer också krav på att bostäder och lokaler för allmänna ändamål ska vara utformade och användas så att olägenhet inte uppstår för människors hälsa.
Vi på kommunens miljötillsynsenhet gör tillsyn på kommunens verksamheter. Vårt arbete är att se över att verksamheterna inte bryter mot miljöbalken och att deras egenkontroll fungerar bra. Vi hjälper också verksamheter och privatpersoner att arbeta med miljöfrågor och följa lagen, genom att informera och svara på frågor.
Om vi misstänker brott mot miljöbalken så ska vi anmäla det till åklagare. Efter att vi anmält är det polis och åklagare som utreder brottet, så arbetar vi för att den som har gjort fel ska åtgärda problemen.
Inför varje år tar vi fram en plan, med tillsynsaktiviteter som vi i förväg bedömer behövs under kommande år. Exempel är inspektioner på kända miljöfarliga verksamheter, granskning av miljörapporter, nätverkande om aktuella miljöfrågor och seminarier för verksamheter.
I tillsynen ingår även saker som inte går att planera i detalj i förväg, till exempel handläggning av anmälningar och tillstånd, inspektion på grund av olyckor, klagomål, remisser, med mera.
Handläggning av anmälningar, ansökningar, inspektioner, befogade klagomål, med mera, finansieras av tillsynsavgift enligt kommunens taxa.
Folder: Miljö- och hälsoskydd - vad betalar du för? (PDF-dokument, 1,3 MB)
Sidan uppdaterades: