För att förenkla för dig har Södertörns brandförsvarsförbund tagit fram förslag på skötselinstruktioner för hantering av brandfarlig gas. Använd gärna instruktionerna som bas och anpassa dem utifrån din verksamhet. Här hittar du skötseltipsen. Det går också bra att fråga din gasolleverantör om material kring drift och skötsel.
För att använda gasol i din restaurang behöver du ha tillstånd av Södertörns Brandförsvarsförbund. Det är dem som godkänner din nyinstallerade eller befintliga gasolanläggning. Det är också dem som gör löpande kontroller för att säkerställa att gasolen hanteras på ett säkert och korrekt sätt. Har du frågor är du välkommen att kontakta Södertörns Brandförsvarsförbund på telefonnummer: 08-721 22 00
Gasol är en mycket brandfarlig gas. För att förebygga olyckor som kan leda till brand och explosion är det viktigt att gasolanläggningen är säker och installerad på rätt sätt. Det är också viktigt att personal informeras om riskerna med gasolen och att det finns tydliga riktlinjer om vad man ska göra om något går fel.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram ett dokument om vad du ska tänka på vid hantering av gasol. I dokumentet finns information om förvaring, slangar, brandsäkra skåp med mera. Här kan du läsa mer om gasolhantering hos MSB.
Fråga förra ägaren om vilken dokumentation som finns kring gasolanläggningen till exempel kring installation och eventuellt utförda kontroller. Detta är bra information för dig att ta del av och kan behövas i din ansökan.
Anlita en godkänd leverantör så att din installation blir korrekt utförd. Installatören ska efter utförd installation ge dig:
Din ansökan ska innehålla följande:
Det ska alltid finnas minst en föreståndare och en ställföreträdande föreståndare för hantering av brandfarliga varor. Föreståndarna är verksamhetens ”gasolspecialister” och är dem som sköter alla kontakter med myndigheter, eventuell installatör, grannar och kunder. Det är också gasolföreståndaren som informerar restaurangens övriga personal.
Utbildningen av gasolföreståndare innehåller bland annat:
Alla på arbetsplatsen ska känna sig säkra på vad som gäller för gasolen. Det är gasolföreståndarens ansvar och uppgift att informera alla anställda och att hålla dem uppdaterade om följande punkter:
När du genomfört stegen ovan återstår endast ett godkännande av din ansökan. Detta görs av Södertörns Brandförsvarsförbund. När din ansökan är godkänd kan du börja använda gasolen i din verksamhet. Södertörns Brandförsvarsförbund kontrollerar din verksamhet löpande för att säkerställa att gasolanläggningen är fortsatt säker och hanteras på ett korrekt sätt, så kallad tillsyn.
Sidan uppdaterades: