För RP sitter hållbarhet och miljö djupare än fernissa. Återvinning och att använda resurserna effektivt ingår i företagets DNA. Affärsidén är att kontorsmöbler som inte behövs på ett företag kan användas på ett annat, ibland i omstylat skick.
- Vi märkte att kontorsmöbler byttes ut och slängdes allt oftare. När till exempel en VD slutar är det vanligt att hela inredningen byts ut. Här såg vi en möjlighet. Grundtanken är självklar - att hushålla med jordens resurser och spara på miljön, men vi driver verksamheten affärsmässigt, säger John Hultberg, marknadschef och en av grundarna.
Efter tolv år har företaget verksamhet på fem orter i Sverige. I de kombinerade utställnings-, kontors- och lagerlokalerna i Nacka finns många exempel på möbler från välkända företag som Kinnarps, EFG och Skandiform, möbler som nu är redo att åter tas i bruk.
- Vi jobbar med möbler som i grunden har god kvalitet. Våra inredare och säljare ser till att de kan komma till användning under en större del av sin faktiska livslängd, säger John Hultberg.
RP är sedan länge miljöcertifierat enligt ISO 14001. Men transporter – och till dessa räknas även medarbetarnas resor till och från jobbet – är också en viktig pusselbit för att miljö och hållbarhet ska genomsyra hela verksamheten. Det är här kommer cyklarna in.
När John Hultberg besökte Nacka stadshus för att ta emot miljödiplom tidigare i år hörde han om möjligheten att bli en cykelvänlig arbetsplats. Han såg direkt att RP redan uppfyllde kriterierna för att kvalificera sig till två av tre stjärnor. Företaget har två cyklar som kan användas både i tjänsten och lånas hem privat. Cykelgarage finns bredvid byggnaden. De många rymliga skåpen, som ursprungligen kommer från Kriminalvårdens anstalter, har gott om plats för kläder och cykelhjälm. Det finns även cykelpump och möjlighet att duscha.
Att aktivt underlätta för och uppmuntra till cykling är ett sätt att förena företagets miljö- och hållbarhetsprofil med en satsning på medarbetarnas hälsa.
Själv trampar John Hultberg dagligen och året runt de tre milen tur och retur mellan hemmet i Bromma och jobbet i Nacka, något som han anser blir allt smidigare allteftersom cykelvägnätet byggs ut.
- Det är mycket enklare att cykla på vintern än vad många tror. För mig handlar det inte bara om miljö och träning, det är också en stund för mig själv istället för den stress det blir med bil eller kollektivtrafik. När jag jämför tar det faktiskt nästan exakt lika lång tid att cykla som att köra bil. Och då är valet lätt, säger han.
Sidan uppdaterades: