I toaletten ska du inte spola ner något annat än toalettpapper eller det som kommer från inifrån kroppen. Här är några exempel på saker som ändå förekommer i avloppsledningarna och ställer till problem:
Det är lätt att spola rätt. Ändå får våra drifttekniker ta hand om avloppsstopp på grund av skräp som spolats ner. När det blir stopp i ledningar och pumpstationer kan det leda till att bräddning sker, det vill säga att orenat avloppsvatten släpps ut i naturen. Det här går lätt att undvika om vi alla spolar rätt och slänger skräp i hushållssoporna.
En enkel lösning för att se till att inget skräp hamnar i toaletten är att se till att ha en skräpkorg eller pedalhink på toaletten. Här kan du slänga hår från hårborsten, tops, tamponger, bindor, blöjor, våtservetter och annat skräp för att undvika alla fulspolningar. Läkemedel lämnar du självklart in till apoteket och kemikalier ska lämnas in till närmaste kretsloppscentral.
Man skulle kunna tro att toapapper och hushållspapper är likadana, men det är stora skillnader mer än storleken. Toalettpapper har en särskild egenskap som gör att det löses upp i kontakt med vatten. Hushållspapper däremot har en mycket tjockare kvalitet och löses inte upp lika lätt. Därför orsakar hushållspapper problem för reningsverk och pumpstationer. Se till att alltid kasta hushållspapper i en skräpkorg.
Våtservetterna är det som skapar allra största problemen på ledningsnätet, pumpstationer och reningsverken. De är slitstarka och löser inte upp sig i vatten. Ofta växer de ihop med fett och andra våtservetter och bildar långa trasor eller stora klumpar. Släng våtservetterna i skräpkorgen där de hör hemma!
Snus och cigaretter innehåller tungmetallen kadmium och när du spolar ner dessa i toaletten sprids kadmium och andra gifter i avloppsvattnet och hamnar till slut i naturen.
Att lite hår slinker ner i avloppet när man duschar är svårt att undvika, men om du rensar din hårborste på hår behöver du slänga det i soporna. Hår fastnar väldigt lätt i ojämnheter i rören, och tillsammans med annat skräp i ledningarna bildar de rejäla blockader.
Bilden ovan: De fem vanligaste sakerna som fulspolas är bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops (källa: Svenskt Vatten).
Sidan uppdaterades: