Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Ansvaret för LTA-anläggningen

Fastighetsägaren har ett särskilt ansvar för LTA-anläggningen. Anläggningen ska hanteras på rätt sätt och kontrolleras regelbundet för att säkerställa att den fungerar som den ska. Brunnen där LTA-pumpen är belägen behöver vara åtkomlig för våra tekniker.

Fastighetsägaren ansvarar för hela fastighetens VA-anläggning, ända fram till förbindelsepunkten där fastighetens ledningar är anslutna till det kommunala ledningsnätet. LTA-pumpen, som är en del av fastighetens LTA-system, ägs dock av Nacka vatten och avfall. Det är också vi som också ansvarar för service av pumpen.

Bilden nedan: Fastighetsägaren ansvarar för VA-anläggningen på sin fastighet medan Nacka vatten och avfalls ansvarsområden är markerade i rött (LTA-pump, förbindelsepunkt och kommunala ledningar).

illustration som visar NVOA:s respektive fastighetsägarens ansvar

Du behöver ha kunskap om din anläggning

Som fastighetsägare förväntas du ha viss kunskap om din VA-anläggning samtidigt som du har ett ansvar att följa skötselråden för att att undvika att LTA-pumpen skadas. Du behöver se till att anläggningen är komplett, skyddad mot frysning och att spillvattnet från hushållet inte innehåller saker som skadar pumpen. Dessutom behöver pumpen vara lättåtkomlig för kontroll och service.

Vid strömavbrott: Kom ihåg att LTA-pumpen inte transporterar spillvatten från hushållet när strömtillförsel saknas.

Betalningsskyldighet vid misskötsel och förgävesbesök

Nacka vatten och avfall ansvarar för servicen av din LTA-pump. Det innebär att vi lagar och byter ut pumpar när de får sämre kapacitet eller går sönder. Denna service är kostnadsfri ifall LTA-anläggningen hanterats enligt våra rekommendationer. Om vi behöver reparera eller byta ut LTA-pumpen på grund av misskötsel blir du själv skyldig att bekosta detta. Även så kallade förgävesbesök debiteras.

Undvik onödig debitering

Via länken nedan hittar du mer utförlig information om när betalningsskyldigheten gäller och hur du kan undvika onödig debitering.

Undvik onödig debitering

Ditt ansvar som fastighetsägare

Här följer information om de olika saker som fastighetsägaren ansvarar för:

Installation

  • Fastighetsägaren ansvarar för att installation och utförande av LTA-anläggningen är korrekt och fullständig enligt leverantörens anvisningar och ABVA.
  • Fastighetsägaren ansvarar för elförsörjning av LTA-anläggningen.

ABVA – Allmänna bestämmelser för vatten och avlopp (PDF-dokument, 110 kB)

Installera LTA

Användning/hantering

  • Fastighetsägaren ansvarar för tillsyn av LTA-anläggningen. Det betyder bland annat att kontrollera LTA-pumpen regelbundet och hantera den enligt övriga skötselråd.
  • Fastighetsägaren ansvarar för att det inte tillförs annat än normalt hushållsspillvatten från exempelvis toalett, disk, tvätt eller badvatten.
  • Fastighetsägaren får inte leda dagvatten så att det rinner in i LTA-anläggningen. Dagvatten är vatten från dränering, regn och smält snö.
  • Om LTA-pumpen larmar – se våra instruktioner för larm och följ checklistan (länk nedan)

Så tar du hand om din LTA-pump

När LTA-anläggningen larmar

Checklista vid larm

Vinteranvändning

  • LTA-anläggningen ska vara skyddad från kyla så att pumpen inte riskerar frysning. Det innebär att värmekabel kan behövas, och i vissa fall behövs även en värmefläkt med frostvakt i brunnen.
  • Fastighetsägaren ansvarar för att värmekabel och eventuell fläkt har elförsörjning. Om frysning skett på grund av att elen varit avstängd kan fastighetsägaren behöva stå för reparationskostnaderna för pumpen.
  • Om din anläggning är modifierad eller avviker från leverantörens installationsanvisningar riskerar du att bli betalningsskyldig för service vid frysning i anläggningen.

Läs mer om hur du skyddar din VA-anläggning från kylan

Åtkomst/tillgänglighet

  • Fastighetsägaren ser till att servicetekniker kan komma åt pumpen om det uppstår problem och pumpen behöver kontrolleras.
  • Brunnen där pumpen är belägen får inte vara överbyggd. Teknikern ska kunna stå upprätt och arbeta.
  • Det ska vara fritt arbetsutrymme 1 meter runtom brunnen, fritt från buskar eller andra fasta objekt och hinder.
  • Vid behov behöver vägen fram till LTA-brunnen vara skottad och halkbekämpad.

illustration med LTA-pump som byggts över med altanBilden ovan: Om LTA-brunnen är överbyggd med exempelvis en altan kommer drifttekniker inte åt pumpen för kontroll, service och reparation.

Sidan uppdaterades: