När vädret ställer till det för oss allt oftare behövs en ökad medvetenhet och beredskap för att förebygga och hantera de problem som kan uppstå. De kraftiga och mer frekventa regnen överbelastar ledningsnätet som inte är dimensionerat för ovanligt kraftig nederbörd.
När ledningarna överbelastas kan vi drabbas av översvämningar. Avloppsvatten kan backa tillbaka in i huset på grund av överbelastningen eller stopp som orsakats av föremål som inte hör hemma i ledningarna. Det är viktigt att vi alla låter bli att spola ut skräp, fett och annat som kan försämra funktionen i ledningsnätet.
Vatten kan tränga tillbaka in i huset via avlopp, källarfönster, garagenedfarter, källartrappor, brunnar eller andra yttre öppningar.
Som fastighetsägare ansvarar du för de ledningar som ligger på din fastighet. Därför är det bra att du är medveten om var gränsen mellan dina och kommunens ledningar går om du ska vidta förebyggande åtgärder mot exempelvis översvämning.
Läs mer om ansvar vid kraftiga regn och översvämningar
Ta reda på hur förutsättningarna och riskerna för översvämning ser ut där du bor:
Det är också bra att kontrollera hur dina försäkringsvillkor ser ut i händelse av översvämning. Vad täcker försäkringen? Finns det faktorer som gör att du kan bli utan ersättning vid eventuella skador, till exempel för att du inte vidtagit vissa åtgärder för att förebygga källaröversvämning?
Det finns flera saker du kan göra på din fastighet för att förebygga översvämningar och minska konsekvenserna som vädret kan föra med sig. Här är några tips på kontroller och åtgärder.
Var medveten om riskerna när du förvarar saker i utrymmen under marknivå som är omtåliga eller värdefulla för dig
1. Dränering och marklutning
Se över dränering och fuktskydd så att väggar som ligger under markytan är skyddade. Se till att marken lutar från huset så att vattnet inte rinner mot väggarna.
2. Källarfönster
Är dina källarfönster täta? Kontrollera att de inte släpper in vatten
3. Källartrappan
Med ett tak över källartrappan hindrar du regnvattnet från att lägga sig på trappen.
4. Källargolv
Källargolvet bör bestå av ett material som tål vatten och fukt.
5. Golvbrunn
Med en avstängningsbar golvbrunn minskar risken för att avloppsvatten återströmmar tillbaka in i huset.
6. Stuprör/rännor
Se till att hängrännor är rensade och att det är fritt i stuprören.
7. Samla vatten till bevattning
Använd vattentunnor till att samla regnvatten för bevattning. Det är också ett bra sätt att minska din förbrukning av dricksvatten.
8. Gräs och växter
Undvik att ha för mycket hårda ytor på tomten, som exempelvis asfalt eller stenläggning. Mjuka ytor, som gräs och annan växtlighet, tar bättre hand om nederbörden.
9. Installera bakvattenstopp
Med ett bakvattenstopp kan spillvattnet bara rinna åt ett håll och inte backa tillbaka upp i huset via ledningarna.
10. Plantera träd
Med träd på din tomt tas stora mängder vatten omhand. Ett vuxet träd kan dricka stora mängder.
11. Se upp för trädrötter
Kontrollera att eventuella träd inte har rötter som växer i anslutning till spillvattenledningarna. Om rötter tas sig in i ledningarna eller grus samlas där ökar risken för stopp i avloppet och översvämningar.
Om dagvatten: Nacka kommuns vägledning för enskilda fastighetsägare
Sidan uppdaterades: