Dagvatten är regn- och smältvatten som tillfälligt rinner på ytan. Det innebär både möjligheter och risker. I Nacka vill vi använda dagvattnet som en resurs för våra olika miljöer. Genom planering, skötsel och kontroll vill vi minska riskerna.
Den nya dagvattenstrategin är ett kortfattat dokument som beskriver en gemensam färdriktning för alla som sysslar med dagvattenfrågor. Den sammanfattas i fem strategiska inriktningar:
Under arbetet med strategin arrangerade Nacka kommun ett större seminarium. Ett föredrag som hölls där ger en bra bakgrund till de frågor som presenteras i strategin:
Effektiva arbetssätt kring dagvatten i Nacka kommun - filmat föredrag med Agata Banach, Sweco (ca 30 minuter)
Strategin är ett av de styrande dokument som som ska användas i dagvattenarbetet. De finns samlade via en sida i webbavdelningen.
Ett nyligen publicerat dokument presenterar en omfattande utredning med fokus på dagvatten som hamnar i Järlasjön och Sicklasjön:
Dagvattenhantering i delar av Nacka stad, fördjupad va-utredning (PDF-dokument, 4,7 MB)
Webbavdelningens introduktion om hållbar dagvattenhantering beskriver hur dagvattnet kan bli en värdefull resurs i stadsbyggandet och vilka övergripande mål som ska styra dagvattenarbetet. I slutändan handlar de om att förbättra miljötillståndet i de sjöar och kustvatten som får ta emot dagvattnet. På vägen dit handlar det bland annat om att planera, bygga och sköta anläggningar som gör staden grönare, renar vattnet och motverkar översvämningar.
Bild: Dagvattendammen mellan Hedvigslund och Ältasjön - en del av ett nytt parklandskap.
Enskilda fastighetsägare får praktiska råd om hur dagvattnet bör tas om hand på tomten. Det handlar bland annat om att ha växtlighet som kan suga upp mycket vatten, att använda
material som släpper igenom vatten till uppfarter och gångar och att anordna stuprör och vattentunnor på ett genomtänkt sätt. Ett första mycket enkelt tips: Titta på vad som händer vid ett riktigt kraftigt regn! Åt vilka håll rinner vattnet? Var blir det stående utan att sjunka undan?
Bild: stuprör med så kallade ränndalsplattor.
När man planerar hur dagvattnet ska tas om hand i Nacka som helhet är utgångspunkten de vägar som vattnet naturligt följer. Landskapet har delats in i ett antal större avrinningsområden, med vissa sjöar och ytterst kustvattnen som mottagare. Du kan se områdena på en karta och läsa om aktuella dagvattenfrågor för några av områdena.
Sidan uppdaterades: