Bakgrund
Den 2:a augusti togs rutinprover av dricksvattnet på ett antal punkter i hela kommunen. Provet som togs vid Insjön visade att vattnet innehöll koliforma bakterier. Värdena var dock inte så höga så att vattnet inte kunde drickas enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten. Enligt rutiner togs ett nytt prov dagen efter samt även den 15 augusti, även dessa prover innehöll koliforma bakterier men fortfarande inte över gränsvärdet för otjänligt dricksvatten.
Den 24 augusti utfördes uppföljande provtagning i ett större geografiskt område. Resultat på dessa prover kom fredagen den 26:e augusti och visade på koliforma bakterier i en koncentration som innebar att dricksvattnet bedömdes som otjänligt.
Nacka vatten och avfall AB beslutade då i samråd med kommunens miljöenhet att gå ut med rekommendation om att boende inom berörda områden Björknäs, Orminge, Rensättra, Eriksvik, Mensättra, Insjön, Kil, Velamsund och Kummelnäs med kommunalt vatten, skulle koka allt dricksvatten. Informationen gick ut under eftermiddagen via radio, hemsida, SMS-tjänst samt sociala medier.
Nya prover togs inom området under fredagen den 26:e augusti och söndagen den 28:e augusti kunde vi konstatera att föroreningen inte berörde så stort område vi från början befarat, området för kokningsrekommendation kunde därmed minskas och boende i Björknäs, Orminge behövde inte fortsätta koka sitt dricksvatten.
För boende i Rensättra, Eriksvik, Mensättra, Insjön och Kummelnäs var dricksvattnet fortfarande otjänligt och boende inom området rekommenderades fortsatt att koka, men området för kokningsrekommendation kunde successivt minskas och kunde helt hävas den 2:a oktober. Den 26:e oktober påvisades återigen ett otjänligt prov, vilket innebar att beslut togs i samråd med miljöenheten att Kil, Velamsund och Insjön på nytt behövde koka sitt dricksvatten.
Två veckor senare, den 6:e november kunde kokningsrekommendationen hävas, då hade hela området tjänligt dricksvatten.
Vad har gjorts?
I ett tidigt skede kopplades expertkompetens in från den nationella vattenkatastrofgruppen (VAKA). VAKA är en stödfunktion med samlad expertis inom ett flertal områden som ger stöd till kommuner och regioner som drabbats av problem med dricksvattenförsörjningen. Under hela processen har en tät dialog förts med VAKA.
Då omfattningen av otjänligt dricksvatten var ett faktum samt att den geografiska utbredningen var klargjord gick arbetet in i en intensiv fas. Arbetet syftade främst till att kartlägga omfattningen, analysera föroreningarna, spåra källan samt minska berört område genom att få bort föreningarna från ledningarna.
Kartlägga omfattningen
För att kartlägga den geografiska utbredningen samt hur den förändrats togs ett stort antal prover inom området. Utifrån analysresultaten kunde vi dra slutsatser av vilken utbredning föroreningarna haft och utifrån det succesivt kunnat minska området med kokningsrekommendation. Sammanlagt har hittills runt 500 prover tagits.
Analysera
Vattenprover har tagits i stort sett dagligen i området och analyserats av ackrediterat laboratorium. För att närmare ta reda på vilken typ av bakterier som orsakat det otjänliga vatten har, förutom analys av koliforma bakterier, även så kallad ”typning” gjorts. Det betyder att vi närmare har undersökt vilka specifika bakterier som finns i vattnet. Det har betydelse för att kunna spåra eventuell källa samt få en uppfattning om en eventuell sjukdomsbild. Två såda ”typningar” har gjorts. Analys av jäst, mögelsvamp samt mikrosvamp har också gjorts vid ett tillfälle.
Spåra källan
Utförda analyser indikerar att ytvatten eller jord kommit in i ledningarna. Ett av huvudspåren har varit att undersöka om det någonstans funnits någon felaktig koppling från t.ex. en privat brunn, pool eller dylikt. Personal från Nacka vatten och avfall AB har därför åkt runt och besökt ett 20-tal fastigheter för att kontrollera installationer.
Vi har även undersökt ett antal ventiler på ledningarna. En ickefungerande ventil har hittats i närheten av Boo kyrka som byttes ut lördagen den 17:e september.
En sträcka på ca 1 km från korsningen Värmdövägen/Kummelnäsvägen och västerut mot Värmdövägen/Källängsvägen har inspekterats med TV-kamera, denna sträcka valdes då de högsta bakteriehalterna noterades här. Ledningen stängdes då först av och tömdes på vatten, därefter sattes en liten kamera in som filmar ledningen invändigt. Arbete med filmning gjordes i två omgångar, den 17:e september samt den 1-2 november.
Minska berört område
Parallellt med arbetet med felsökning har vi aktivt jobbat för att minska påverkat område för att så många som möjligt ska ha tjänligt dricksvatten. Det har vi gjort genom att spola ur ledningarna för att på det sättet försöka få bort de bakterier som kommit in. Det har gått till så att vi stängt, alternativt öppnat ventiler i strategiskt utvalda punkter på ledningarna för att på det sättet kunna styra vattenflödet. Därefter har vi öppnat brandposter i slutet på ledningssträckorna och på det sättet kunnat spola kraftigt genom ledningarna och därmed fått bort bakterierna. Spolning av ledningarna har gjorts dygnet runt i olika punkter under hela perioden.
Vad har vi hittat?
Av de 20-tal hembesök som gjorts har inte några felaktiga kopplingar till ledningsnätet kunnat hittas. Den filmning som gjordes av ledningen har inte heller visat på någon tydlig källa.
De typningar av koliforma bakterier som har analyserats visade på tre olika bakterier: Enterobacter amnigenus 2, Klebsiella pneumoniae och Enterobacter cloacae.
- Enterobacter amnigenus 2
Bakterien tillhör en grupp som förekommer normalt i jord, den liknar en bakterie som finns i mag- och tarmkanalen men är inte en mag- och tarmbakterie. - Klebsiella pneumoniae
Bakterien förekommer normalt i jord, kan i vissa fall vara sjukdomsframkallande. - Enterobacter cloacae
Bakterien kan finnas i mage och tarm men förekommer även i jord. Orsakar sällan infektioner.
Vid några provtagningstillfällen har Clostridium perfringens påvisats.Clostridium perfringens finns allmänt i jord, damm och vatten, men även i tarmen hos människor och andra däggdjur.
Escherichia coli (E-coli) Visades i låga halter vid två tillfällen.E-coli är en vanlig tarmbakterie hos människor och djur. De allra flesta E-coli bakterier är harmlösa, men några få varianter kan orsaka diarrésjukdomar.
Enterokocker har påvisats i låga halter vid två tillfällen. De flesta enterokocker är harmlösa tarmbakterier som bedöms ha en större motståndskraft och längre överlevnad i omgivningen än E-coli.
Vid ett tillfälle analyserades även jäst, mikro och mögelsvamp. Det visade att två provpunkter hade något förhöjda värden men under livsmedelsverkets gränsvärden.
Vilka slutsatser har vi dragit?
Utifrån analyser, utbredningen, antalet inrapporterade sjukdomsfall och utfallet av spårningen, har vi kunnat göra en samlad bedömning kring den troliga orsaken till att problem med otjänligt vatten uppstått.
Den troliga orsaken är att föroreningen kom från jord eller ytvatten och inte från avloppsvatten, samt att de bakterier som hittats inte varit sjukdomsframkallande. Den bedömningen har gjorts tillsammans med expertis från VAKA mot bakgrund av det faktum att vi av ca 500 prover endast hittat E-coli och enterokocker vid något enstaka tillfälle, uppgifter från Smittskydd Stockholm inom Stockholms läns landsting som visar att det totalt sett inte har varit ökat antal sjuka i området under den här tiden, samt att de bakterier som hittats alla kan förekomma i jord. Oavsett vilka typer av koliforma bakterier som påvisats utgår dock alltid kokningsrekommendation då gränsvärdena i Livsmedelsverkets föreskrifter överskrids.
Hur bakterierna har kommit in i ledningarna är oklart, det kan ha kommit in i samband med en ledningsrenovering eller nybyggnation som gjorts nyligen, eller så har det tillförts ledningsnätet sedan lång tid tillbaka och vid gynnsamma förhållanden börjat växa till. Det är normalt att det tar lång tid att spola bort bakterier ur ett ledningsnät innan värdena återigen ligger under gränsvärdena.
Varför är det så svårt att hitta källan?
Nacka vatten och avfall AB har ca 45 mil vattenledning i kommunen. Det är ungefär lika långt som från Stockholm till Helsingborg. Vattenledningssystemet är uppbyggt som ett stort nät av ledningar med stora huvudledningar, mindre distributionsledningar och små servisledningar in till enskilda fastigheter. Det går också kopplingar mellan dessa ledningar.
Beroende på var uttaget är som störst i ledningen dras sig vattnet i den riktningen, det betyder att vi inte alltid kan veta strömningsriktningen. Ledningar ligger cirka 2 meter ner i marken ibland djupare, vilket gör att vi inte kan se in i ledningarna och det är praktiskt svårt att komma åt. Det enda sättet att kunna se in i ledningarna är genom att filma, då behöver vi gräva upp ledningen, stänga av vattnet och koppla isär ledningen, vilket kräver stora arbetsinsatser.
Bakterier går inte att se, men utifrån provtagning kan vi få en uppskattning om var i ledningsnätet det högsta halterna finns och därmed var insatserna bör sättas in. Åtgärderna då är att spola ur ledningsnätet vilket är tidskrävande.
Att inte kunna hitta den konkreta källan trots stora insatser är inte ovanligt enligt erfarenheter från experter på VAKA.
Vad händer nu?
Vi följer nu upp området genom fortsatt tät provtagning för att se att värdena är stabila. Till en början kommer provtagning ske dagligen för att därefter successivt glesas ut för att till slut återgå till normal provtagning enligt ordinarie provtagningsprogram.
Allmänt om mikrobiologi
Mikroorganismer finns praktiskt taget överallt på vår jord i mark, luft och vatten. Mikroorganismer kan vara bakterier, protozoer, svampar och virus. Mikroorganismer finns i alla naturliga söt- och saltvatten, från ytan ner till de största djupen. I de flesta fall är antalet mikroorganismer i varje milliliter vatten långt över 10 000. I ett gram jord från de övre marklagren kan det finnas 100 millioner mikroorganismer.
Av de många tusen bakteriearter som är kända kan relativt få ge upphov till sjukdom hos människor. Mikroorganismerna är nödvändiga för nedbrytningen av döda växter och djur och ingår på det sättet som en viktig länk i naturens kretslopp.
Tillväxten av bakterier sker genom att de enskilda cellerna delar sig. Olika bakterier har olika delningshastighet men de som växer till snabbast kan dela sig var 20:e minut. Tillväxthastigheten beror också på temperaturen i vattnet, den kan vara 20 gånger högre vid en vattentemperatur på 20 grader jämfört med vid 12 grader, det är därför de bakteriologiska problemen är störst under sensommar och höst.
Eftersom det finns så många arter av bakterier, virus och parasiter skulle det vara allt för komplicerat, och också mycket kostsamt att vid varje tillfälle undersöka alla olika arter som kan ge upphov till sjukdom. Man gör därför istället analyser av indikatororganismer. Ett exempel på en sådan indikatororganism är analys av koliforma bakterier, den ingår därför alltid som parameter när man analyserar dricksvatten. Koliforma bakterier kan finnas i tarmen hos människor och djur men kan också finnas naturligt i mark och vatten där de deltar i nedbrytningen av växtmaterial. Om koliforma bakterier påvisas i vattnet kan det, men behöver inte, finnas sjukdomsalstrande mikroorganismer.
Sidan uppdaterades: