Gör så här om det går ut kokningsrekommendation i ditt område
- Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
- Koka upp dricksvattnet i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt.
- Det räcker att koka upp dricksvattnet - det behöver inte koka en viss tid.
- Förvara dricksvattnet i en väl rengjord behållare i rumstemperatur eller kallare - gärna i kylskåp.
Kokningen dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.
Kokat dricksvatten kan användas till följande:
- Allt dricksvatten som ska användas till dryck
- Vatten som behövs när du lagar mat som inte ska kokas eller värmebehandlas över 100°C
- Vatten till kaffe (kaffebryggare värmer inte vattnet tillräckligt för att döda mikroorganismer)
- Att frysa in is
- Att skölja frukt, sallad och grönsaker som inte ska kokas
- Tandborstning
Dricksvatten som ej kokats kan användas till följande:
- tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta.
- tvätta händer och ansikte
- duscha, men se till att små barn inte sväljer av vattnet. Undvik att bada.
- spola toaletten
- diska i maskin på högsta temperatur (använd torkprogrammet) eller för hand (låt disken torka innan den används)
- tvätta kläder
- städa och rengöra ytor
- vattna blommor
Viktigt att tänka på om barn
Observera att barn inte bör leka i vattenspridare, barnbassänger och liknande under perioder med kokningsrekommendation.
Läs mer
Du hittar mer information hos Livsmedelsverket. Där finns även information på flera olika språk.
Sidan uppdaterades: