Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Kokningsrekommendation

Om det finns misstanke eller är bekräftat att dricksvattnet innehåller mikroorganismer som kan göra dig sjuk, kan du behöva koka ditt dricksvatten. Så här gör du om Nacka vatten och avfall går ut med kokningsrekommendation av dricksvattnet.

Gör så här om det går ut kokningsrekommendation i ditt område

  • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
  • Koka upp dricksvattnet i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt.
  • Det räcker att koka upp dricksvattnet - det behöver inte koka en viss tid.
  • Förvara dricksvattnet i en väl rengjord behållare i rumstemperatur eller kallare - gärna i kylskåp.

Kokningen dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.

Kokat dricksvatten kan användas till följande:

  • Allt dricksvatten som ska användas till dryck
  • Vatten som behövs när du lagar mat som inte ska kokas eller värmebehandlas över 100°C
  • Vatten till kaffe (kaffebryggare värmer inte vattnet tillräckligt för att döda mikroorganismer)
  • Att frysa in is
  • Att skölja frukt, sallad och grönsaker som inte ska kokas
  • Tandborstning

Dricksvatten som ej kokats kan användas till följande:

  • tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta.
  • tvätta händer och ansikte
  • duscha, men se till att små barn inte sväljer av vattnet. Undvik att bada.
  • spola toaletten
  • diska i maskin på högsta temperatur (använd torkprogrammet) eller för hand (låt disken torka innan den används)
  • tvätta kläder
  • städa och rengöra ytor
  • vattna blommor

Viktigt att tänka på om barn

Observera att barn inte bör leka i vattenspridare, barnbassänger och liknande under perioder med kokningsrekommendation.

Läs mer

Du hittar mer information hos Livsmedelsverket. Där finns även information på flera olika språk.

Livsmedelsverket – Kokning av dricksvatten

Sidan uppdaterades: