Ditt skräp som du tappar på marken i staden blåser lätt iväg till våra vattendrag, sjöar och hav. Skräpet kan även hamna i våra vattendrag via rännstensbrunnar som finns till för att regnvattnet ska kunna rinna undan.
Fimpen är det allra vanligaste skräpet på gator i Nacka. Cigarrettfiltret i en fimp består till stor del av plast och i filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor. Dessa ämnen är även farliga för djur och natur, till exempel kadmium som även finns i batterier. En fimp ska ju självklart släckas ordentligt och läggas i närmsta sopkorg, men tyvärr ser vi dem allt för ofta på gatan och de hamnar lätt i våra rännstensbrunnar när det regnar eller blåser. Via rännstensbrunnarna kan fimparna hamna i sjöar och vattendrag och vi har alla koll på att fiskarna inte röker, men lakvattnet från fimparna är akut giftiga för fiskarna.
Barnen på Tallidens förskola har valt att uppmärksamma vart skräp från rännstensbrunnarna tar vägen och vilka de påverkar. De ritade ett helt vattenlandskap runt sin rännstensbrunn. Vi på Nacka vatten och avfall blev glada att se detta och besökte dem när de var i full gång med att rita. Pedagogerna berättar att de sedan vill ge sig ut och plocka skräp.
OBS, tänk på att stå på trottoaren och inte gatan när ni ritar/tittar på brunnarna.
Håll Sverige Rent har tagit fram ett läromedel anpassat för läroplanen för alla skolor och förskolor som deltar i Skräpplockardagarna. Materialet är indelat i fyra ämnesområden: Människan, Stad, Hav och Natur. Under varje ämnesområde hittar du förslag på längre och kortare övningar som du sätter samman till en eller flera lektioner.
Titta på bilden tillsammans med barnen och samtala om vad ni ser.
Här hittar ni mer lektionsmaterial från Skräplabbet om hur man kan prata om skräp i haven
Sidan uppdaterades: