Matsvinn ska skiljas från matavfall. Matsvinn är mat som går att äta men av olika anledningar inte äts upp. Oundvikligt matavfall är oätliga delar som t.ex. äppelskrutt, bananskal, köttben och kaffesump som ska lämnas till matavfallsinsamlingen för biogasrötning.
Lektionsmaterialet på engelska är framtaget av FN:s fackorgan för jordbruk, skogsbruk och fiske: FAO, Food and Agriculture Organization, tillsammans med en internationell organisation som heter Food waste Coalition. Guiderna försöker främja medvetenhet om de ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenserna av matsvinn. Läs lärarhandledningen innan ni använder presentationen.
Lektionsmaterialet på svenska är framtaget av PEAK som är ett nätverk av lärare i Nackas kommunala skolor som arbetar med teknik, NO och hållbar utveckling. Under 2020 arbetar skolor anslutna till PEAK med tema Klimatsmart mat.
Sedan 2022 mäter Nackas kommunala skolor och förskolor och gymnasieskolor matsvinnet en vecka varje termin, både svinnet från gästernas tallrik och det som uppstår vid tillagningen. Att synliggöra var matsvinnet uppstår gör det lättare att sätta in åtgärder för att minska matsvinnet. Vi arbetar både med att upplysa gästerna och uppmuntra till mindre tallrikssvinn samtidigt som köken arbetar för att minimera svinnet från tillagningen.
Det gemensamma målet är att matsvinnet ska minska med 20 % fram till 2026 samt att tallrikssvinnet ska uppgå till max 35 gram per matgäst. Utifrån det sätter sedan köken tillsammans individuella mål efter kökets förutsättningar.
Livsmedelsverket har tagit fram en handbok för hur verksamheter inom vård, skola och omsorg kan minska matsvinn. Ladda ner handboken här.
I Sverige slängs varje år cirka 100 kg mat och dryck per person. Av det fasta matavfallet från hushåll under 2021 var cirka 26 % onödigt avfall som hade kunnat ätas upp, så kallat matsvinn. Det är ett slöseri som inte bara slukar pengar och naturresurser utan också påverkar klimatet. För att hjälpa både miljön och plånboken kan alla hjälpa till att ta hand om maten på rätt sätt.
Att producera mat orsakar bland annat växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar till övergödning. Matproduktion bidrar också till att bekämpningsmedel och kemikalier sprids, den biologiska mångfalden minskar, och att mark och vattendrag försuras. Allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten. Att minska svinnet är därför att göra en insats för miljön.
Mat som inte går att äta ska självklart inte slängas i soppåsen utan samlas in i behållare för matavfall för att bli biogas. På en påse rötat matavfall kan du köra 4 km med en biogasbil. Mer och mer matavfall samlas idag in i Nacka vilket är toppen då det är bättre än att mat slängs bland de vanliga soporna. Men det är betydligt bättre för miljön att minska matsvinnet i stället för att använda matresterna till biogasproduktion. Ur klimatsynpunkt är det cirka 10 gånger mer effektivt att förebygga matavfall än att använda matavfallet för biogasproduktion.
Hållbart såklart! är ett skolmaterial från Konsumentverket som riktar sig till elever i årskurs 7–9. I materialet ingår ett antal filmer, färdiga lektioner och quiz. Ta del av hela skolmaterialet här.
Här kan du läsa mer om matsvinn
Lär dig mer om vad som händer med ditt matavfall och lär känna Kompostina.
Sidan uppdaterades: