Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Matavfall (skolinformation)

Varje år slängs ungefär en miljon ton matavfall i Sverige. Om matavfallet sorteras istället för att slängas i soppåsen blir det biogas och biogödsel. Här hittar du information om matavfall som du kan använda i skolan.

Vad är matavfall?

Matavfall är mat eller organiskt material som du inte kan äta upp. Exempel på matavfall är:

  • Skal från frukt, grönsaker, nötter och skaldjur
  • Kärnor från frukt och grönsaker
  • Kött-, fisk- och kycklingben
  • Äggskal
  • Teblad och kaffesump. Filter och tepåsar kan också läggas i matavfallet så väl som mindre mängd ofärgat hushållspapper.
  • Även råa och tillagade matrester går bra, men tänk på att försöka minska matsvinnet!

Matavfallskärl_Elsa_300x395_px.jpg

Matavfallets kretslopp

Allt matavfall som vi samlar in i Nacka åker till Sofielunds återvinningsanläggning i Huddinge. Matavfall är rikt på både energi och växtnäring. I en biogasanläggning övergår energin i avfallet till biogas i en process kallad rötning.

Biogas är det fordonsbränsle som ger lägst koldioxid- och partikelutsläpp av alla drivmedel som finns på marknaden idag och kan också användas för produktion av värme och el. På en påse rötat matavfall kan du köra ca. 4 km med en biogasbil.

Restprodukten i rötningen är mycket näringsrik och kan användas som biogödsel i jord- och skogsbruk istället för konstgödsel.

Illustration Emma Westerberg: Matavfallets kretslopp

Matavfallets kretslopp - ladda ner affisch som pdf

Här kan du läsa mer om matavfall i Nacka

Lär känna Kompostina

Kompostina samlar på de mesta i matväg. Hon vet att det är viktigt att vi minskar matsvinnet därför blir hon extra glad när hon hittar rester som faktiskt inte går att äta som bananskal, äppelskrutt och kaffesump.

Klicka på Kompostina för att läsa mer och ladda ner bilder som ni kan sätta på era matavfallskärl i skolan eller förskolan.

Lär dig mer om matsvinn

Sidan uppdaterades: