Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Minska matsvinnet och spara tusenlappar

Varje år slänger vi ätbar mat för ca 5000 kr per familj. Samtidigt står matsvinnet för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen. Genom att äta upp maten gör vi både miljön och plånboken en tjänst.

Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, och en betydande del slängs i hushållen. I svenska hushåll slängs 15 kilo ätbar mat per person och år i sopkorgen. Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken. Sammanlagt blir det 33 kilo, helt i onödan.

Fem tips för att minska ditt matsvinn

Det är bara det oundvikliga matavfallet som egentligen hör hemma i matavfallspåsen (exempelvis skal, ben, kärnor, kaffesump och äggskal). Genom att planera dina inköp och ta vara på resterna kan du minska matsvinnet och göra både plånboken och miljön en tjänst.

  1. Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar.
  2. Laga och servera lagom mycket mat.
  3. Förvara maten rätt och håll 4 grader i kylskåpet.
  4. Använd rester.
  5. Lita på dina sinnen - lukta, smaka och känn istället för att rutinmässigt slänga sånt som passerat bäst före-datum.

Internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år. Matsvinnsdagen har funnits sedan 2020 och uppmärksammas världen över.

Fler tips hittar du på Livsmedelsverkets hemsida.

Påverkan på klimat och miljö

  • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
  • Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
  • Matsvinn står för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.
  • Om matsvinn var ett land skulle landet vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA.
  • Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.

Så arbetar vi i Nacka

Tillsammans med kommunen arbetar Nacka vatten och avfall för att uppfylla målen i Nackas Avfallsplan 2021-2026 som rör avfallsförebyggande. Vi informerar Nackabor om matsvinn i samband med matavfallskampanjer och samverkar med livsmedelsbutiker för att minska svinnet. Vi samarbetar även med kommunens inköpsenhet för att sprida kunskap om matsvinnsfrågor. Arbete med att förebygga avfall och minska matsvinnet i stadshuset och kommunalt finansierade verksamheter är även en av åtgärderna i Nackas avfallsplan.

Läs mer om matavfallsinsamlingen i Nacka här.

Så arbetar Nackas kommunala skolor och förskolor

Inom Nackas kommunala skolor och förskolor vägdes matsvinnet i 22 förskolor och 16 skolor under vårterminen. Resultatet visade en minskning med 15% jämfört med den senaste mätningen.

I genomsnitt kastas 74 kilo mat och blir till svinn varje dag. Om mängden mat som kastas är samma under hela året som under mätperioden slängs det mat för ungefär 3,6 miljoner kronor på ett läsår. Det motsvarar i snitt 54 gram svinn per ätande varje dag. Av det kommer 43 procent från elevernas tallrikar, 34 procent bufféerna och 23 procent är svinn från köken.

- Att väga matsvinnet görs framför allt för att synliggöra hur mycket mat som slängs, men också för att skapa en medvetenhet om var och varför svinnet uppstår. Kockarna på förskolorna och skolorna i Nacka är generellt duktiga på att ta vara på maten men det går att göra mer för att få ner svinnet ytterligare, berättar Helena Pettersson, koststrateg i Nacka kommun.

Sidan uppdaterades: