Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, och en betydande del slängs i hushållen. I svenska hushåll slängs 15 kilo ätbar mat per person och år i sopkorgen. Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken. Sammanlagt blir det 33 kilo, helt i onödan.
Det är bara det oundvikliga matavfallet som egentligen hör hemma i matavfallspåsen (exempelvis skal, ben, kärnor, kaffesump och äggskal). Genom att planera dina inköp och ta vara på resterna kan du minska matsvinnet och göra både plånboken och miljön en tjänst.
Internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år. Matsvinnsdagen har funnits sedan 2020 och uppmärksammas världen över.
Fler tips hittar du på Livsmedelsverkets hemsida.
Tillsammans med kommunen arbetar Nacka vatten och avfall för att uppfylla målen i Nackas Avfallsplan 2021-2026 som rör avfallsförebyggande. Vi informerar Nackabor om matsvinn i samband med matavfallskampanjer och samverkar med livsmedelsbutiker för att minska svinnet. Vi samarbetar även med kommunens inköpsenhet för att sprida kunskap om matsvinnsfrågor. Arbete med att förebygga avfall och minska matsvinnet i stadshuset och kommunalt finansierade verksamheter är även en av åtgärderna i Nackas avfallsplan.
Läs mer om matavfallsinsamlingen i Nacka här.
Inom Nackas kommunala skolor och förskolor vägdes matsvinnet i 22 förskolor och 16 skolor under vårterminen. Resultatet visade en minskning med 15% jämfört med den senaste mätningen.
I genomsnitt kastas 74 kilo mat och blir till svinn varje dag. Om mängden mat som kastas är samma under hela året som under mätperioden slängs det mat för ungefär 3,6 miljoner kronor på ett läsår. Det motsvarar i snitt 54 gram svinn per ätande varje dag. Av det kommer 43 procent från elevernas tallrikar, 34 procent bufféerna och 23 procent är svinn från köken.
- Att väga matsvinnet görs framför allt för att synliggöra hur mycket mat som slängs, men också för att skapa en medvetenhet om var och varför svinnet uppstår. Kockarna på förskolorna och skolorna i Nacka är generellt duktiga på att ta vara på maten men det går att göra mer för att få ner svinnet ytterligare, berättar Helena Pettersson, koststrateg i Nacka kommun.
Sidan uppdaterades: